To on nauczył Polaków jeść zioła. Zaczynał od miliona, teraz produkuje 11 mln doniczek rocznie. Wojciech Kozłowski w "DeGustacjach"

Wojciech Kozłowski, Aga Kozak; Zdjęcia: Paweł Głogowski, Igor Nizio; Montaż: Łukasz Carbone
18.11.2017 13:45

- Mam wrażenie, że poszedłem wczoraj do pracy. Wyszedłem i... minęło 20 lat - mówi Wojciech Kozłowski, dyrektor generalny Baziółek. Jego firma zajmuje się produkowaniem ziół w doniczkach. Zaczynali, można powiedzieć, tradycyjnie - od sałaty, bazylii, pietruszki czy szczypiorku. Dziś w ich asortymencie znajdziemy m.in. pachnotkę, szczaw czy rukiew wodną. W planach jest sprzedaż kolejnych rodzajów ziół. To Baziółka nauczyły Polaków jeść zioła, ale to wciąż za mało. Rozmówca Agi Kozak stawia przed sobą kolejne cele. - Wciąż jesteśmy na początku drogi. Opierając się na liczbach, rocznie w Polsce jemy około pół doniczki ziół na mieszkańca. Dla porównania, Szwedzi jedzą rocznie średnio cztery doniczki. Więc to pokazuje, że mamy co robić - mówi Kozłowski. Czy przekonałby Polaków do jedzenia solirodu? Skąd pochodzą najlepsze zioła? Oglądajcie nowy odcinek 'DeGustacji'.

Więcej na ten temat: baziółka, jedzenie, kuchnia, kulinaria, zioła
Więcej na ten temat: baziółka, jedzenie, kuchnia, kulinaria, zioła
Więcej tematów
Wiadomości z kraju
Wiadomości ze świata
Tylko Zdrowie
    Sport
    Kultura
    Gospodarka