Chleb gryczano - jaglany:
-400 g mąki gryczanej
-200 g mąki jaglanej (ze zmielonej w młynku do kawy kaszy jaglanej)
-3 łyżki łupin babki płesznik
-15 g drożdży
-łyżka cukru trzcinowego lub słodu ryżowego
-2 płaskie łyżeczki nierafinowanej soli
-woda

Mąki gryczaną i jaglaną mieszamy z babką płesznik. Drożdże ucieramy z cukrem lub słodem, a następnie wlewamy do mąki. Dodajemy sól i wlewamy taką ilość wody (cały czas mieszając łyżką), aby uzyskać kleiste, półpłynne ciasto. Kiedy wszystkie składniki się połączą, całość odstawiamy na 30 - 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto jeszcze raz mieszamy i przekładamy do formy wysmarowanej olejem (spód formy można wysypać pestkami słonecznika/sezamu/dyni lub wyłożyć kawałkiem papieru do pieczenia). Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 50 st. Czekamy aż wyrośnie (ciasto powinno powiększyć swoją objętość o około 1/3). Zwiększamy temperaturę do 200 st. Pieczemy z termoobiegiem około 40 - 60 minut, aż chleb będzie przypieczony, a patyczek włożony do środka będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika obkrawamy nożem i wyjmujemy z foremki.

Gryka jest dla nas niezastąpionym zbożem. Z mąki gryczanej (najlepsze właściwości ma ta z kaszy niepalonej) można upiec tarty, pierniczki, ciasta, bułki, pizzę czy chleb. Przyrządzamy na jej bazie pierogi, naleśniki, a nawet kluski. Kasza gryczana jest typowo zimowym zbożem. Ma właściwości rozgrzewające. Dostarcza sporej dawki węglowodanów, białka i żelaza (tego ostatniego najwięcej z wszystkich kasz), ale ma przy tym niski indeks glikemiczny.

Proso to obok wspomnianych brązowego ryżu i komosy ryżowej, jedno z najbardziej energetycznych zbóż. Zawiera ponad 70% węglowodanów złożonych i 10% aminokwasów. Jedna filiżanka kaszy jaglanej dostarcza tyle białka co kawałek wołowiny! Połączenie protein i węglowodanów w jednym produkcie, wydłuża czas jego trawienia. Dzięki temu nie powoduje skoku poziomu cukru we krwi. Ponad to w skład prosa wchodzi duża ilość witamin z grupy B, żelazo, magnez, potas, krzem i wapń. Kasza jaglana jest również lekkostrawna. Nasz organizm nie musi więc poświęcać dużej ilości energii na jej trawienie.

Więcej
    Komentarze
    Zaloguj się
    Chcesz dołączyć do dyskusji? Zostań naszym prenumeratorem
    Mam pytanie co to znaczy łupiny babki płesznik?
    @ina.68 to rozpuszczalny błonnik pokarmowy, który jest dostępny w sklepach ze zdrową żywnością i zastępuje sklejające właściwości glutenu :)
    już oceniałe(a)ś
    1
    1
    @Karolina Szaciłło A czy można zmielić babkę płesznik? Bo taką mam w szafce :) Czy to będzie to samo???
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    Kasza jaglana nie ma niskiego IG, jak mówicie w materiale. Ma wysoki indeks glikemiczny, nie wprowadzajcie ludzi w błąd! Węglowodany 71,6 g - wikipedia.org/wiki/Kasza_jaglana
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    czy można babkę płesznik zastąpić siemieniem lnianym [zmielonym]?
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    Właśnie upiekłam chleb wyszedł wspaniale,dziękuję za ten prosty i pyszny przepis:)
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    Super, najpierw jednak nalezy kupić Thermomix za prawie 5 tysięcy zł :/
    @minimiki08 Wystarczy młynek do kawy za 70 zł - co jest wyraźnie napisane w przepisie :)
    już oceniałe(a)ś
    1
    0
    to nieprawda,że kasza jaglana ma niski indeks glikemiczny,wręcz przeciwnie,ma wysoki i nie jest wskazana dla osób z cukrzycą(www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html)
    @Ines Szabatowska To prawda, że nie ma niskiego indeksu, ale dzięki połączenia białek i węglowodanów trawi się dłużej i dłużej dostarcza energii. Niemniej w filmiku powiedziałam, że ma niski co nie jest zgodne z prawdą...
    już oceniałe(a)ś
    1
    1
    Nikt nie napisał, że proso ma niski indeks glikemiczny, ale faktycznie połączenie białka i węglowodanów w jednym produkcie sprawia, że wydłuża się czas jego trawienie, co dostarcza nam energii przez dłuższy czas. Indeks glikemiczny jest rzeczywiście wyższy niż brązowego ryżu czy gryki, komosy ryżowej...
    już oceniałe(a)ś
    0
    1
    `