Chleb gryczano - jaglany:
-400 g mąki gryczanej
-200 g mąki jaglanej (ze zmielonej w młynku do kawy kaszy jaglanej)
-3 łyżki łupin babki płesznik
-15 g drożdży
-łyżka cukru trzcinowego lub słodu ryżowego
-2 płaskie łyżeczki nierafinowanej soli
-woda

Mąki gryczaną i jaglaną mieszamy z babką płesznik. Drożdże ucieramy z cukrem lub słodem, a następnie wlewamy do mąki. Dodajemy sól i wlewamy taką ilość wody (cały czas mieszając łyżką), aby uzyskać kleiste, półpłynne ciasto. Kiedy wszystkie składniki się połączą, całość odstawiamy na 30 - 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto jeszcze raz mieszamy i przekładamy do formy wysmarowanej olejem (spód formy można wysypać pestkami słonecznika/sezamu/dyni lub wyłożyć kawałkiem papieru do pieczenia). Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 50 st. Czekamy aż wyrośnie (ciasto powinno powiększyć swoją objętość o około 1/3). Zwiększamy temperaturę do 200 st. Pieczemy z termoobiegiem około 40 - 60 minut, aż chleb będzie przypieczony, a patyczek włożony do środka będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika obkrawamy nożem i wyjmujemy z foremki.

Gryka jest dla nas niezastąpionym zbożem. Z mąki gryczanej (najlepsze właściwości ma ta z kaszy niepalonej) można upiec tarty, pierniczki, ciasta, bułki, pizzę czy chleb. Przyrządzamy na jej bazie pierogi, naleśniki, a nawet kluski. Kasza gryczana jest typowo zimowym zbożem. Ma właściwości rozgrzewające. Dostarcza sporej dawki węglowodanów, białka i żelaza (tego ostatniego najwięcej z wszystkich kasz), ale ma przy tym niski indeks glikemiczny.

Proso to obok wspomnianych brązowego ryżu i komosy ryżowej, jedno z najbardziej energetycznych zbóż. Zawiera ponad 70% węglowodanów złożonych i 10% aminokwasów. Jedna filiżanka kaszy jaglanej dostarcza tyle białka co kawałek wołowiny! Połączenie protein i węglowodanów w jednym produkcie, wydłuża czas jego trawienia. Dzięki temu nie powoduje skoku poziomu cukru we krwi. Ponad to w skład prosa wchodzi duża ilość witamin z grupy B, żelazo, magnez, potas, krzem i wapń. Kasza jaglana jest również lekkostrawna. Nasz organizm nie musi więc poświęcać dużej ilości energii na jej trawienie.

Więcej
    Komentarze
    Mam pytanie co to znaczy łupiny babki płesznik?
    @ina.68 to rozpuszczalny błonnik pokarmowy, który jest dostępny w sklepach ze zdrową żywnością i zastępuje sklejające właściwości glutenu :)
    już oceniałe(a)ś
    1
    1
    @Karolina Szaciłło A czy można zmielić babkę płesznik? Bo taką mam w szafce :) Czy to będzie to samo???
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    Kasza jaglana nie ma niskiego IG, jak mówicie w materiale. Ma wysoki indeks glikemiczny, nie wprowadzajcie ludzi w błąd! Węglowodany 71,6 g - wikipedia.org/wiki/Kasza_jaglana
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    czy można babkę płesznik zastąpić siemieniem lnianym [zmielonym]?
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    Właśnie upiekłam chleb wyszedł wspaniale,dziękuję za ten prosty i pyszny przepis:)
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    Super, najpierw jednak nalezy kupić Thermomix za prawie 5 tysięcy zł :/
    @minimiki08 Wystarczy młynek do kawy za 70 zł - co jest wyraźnie napisane w przepisie :)
    już oceniałe(a)ś
    1
    0
    to nieprawda,że kasza jaglana ma niski indeks glikemiczny,wręcz przeciwnie,ma wysoki i nie jest wskazana dla osób z cukrzycą(www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html)
    @Ines Szabatowska To prawda, że nie ma niskiego indeksu, ale dzięki połączenia białek i węglowodanów trawi się dłużej i dłużej dostarcza energii. Niemniej w filmiku powiedziałam, że ma niski co nie jest zgodne z prawdą...
    już oceniałe(a)ś
    1
    1
    Nikt nie napisał, że proso ma niski indeks glikemiczny, ale faktycznie połączenie białka i węglowodanów w jednym produkcie sprawia, że wydłuża się czas jego trawienie, co dostarcza nam energii przez dłuższy czas. Indeks glikemiczny jest rzeczywiście wyższy niż brązowego ryżu czy gryki, komosy ryżowej...
    już oceniałe(a)ś
    0
    1
    `