Szanowny Panie Prezesie,

jako organizacje działające na rzecz otwartego, wolnego od ksenofobii i antysemityzmu społeczeństwa, nie możemy przejść obojętnie nad Pana publicznymi wypowiedziami dotyczącymi kary nałożonej przez UEFA na Lecha Poznań za rasizm kibiców tej drużyny. Zamiast zdecydowanie potępić wykorzystywanie trybun sportowych do hańbiącego polski sport propagowania rasizmu i nienawiści, wysunął Pan nieuzasadnione i niesprawiedliwe oskarżenia wobec stowarzyszenia Nigdy Więcej, zarzucił Pan "nakablowanie do UEFA" Jackowi Purskiemu i zespołowi stowarzyszenia, którego jednym z głównych celów jest propagowanie sportu opartego na zasadach fair play - wolnego od antysemityzmu, ksenofobii, szowinizmu. Tonem Pańskiej wypowiedzi na Twitterze jesteśmy dotknięci wszyscy, którzy staramy się zmieniać postawy polskiego społeczeństwa wobec grup mniejszościowych, budować otwartość, wzmacniać tolerancję i akceptację dla inności.
Artykuł dostępny tylko w prenumeracie cyfrowej Wyborczej

Wypróbuj cyfrową Wyborczą

Nieograniczony dostęp do serwisów informacyjnych, biznesowych, lokalnych i wszystkich magazynów Wyborczej