- Kuchnia zawsze była ważnym elementem promocji kraju - tłumaczy Marcin Bosacki, rzecznik prasowy MSZ.

Adam Chrząstowski, doradca kulinarny polskiej prezydencji, specjalnie dla "Gazety" podaje przepis na jedno z dań, które będzie podawane podczas najważniejszych spotkań w Brukseli.

Płatki oscypka z salsą z karmelizowanych buraczków i orzechów

400 g oscypka
200 g upieczonych w folii buraczków
50 g orzechów laskowych bez skórki
50 g orzechów włoskich
100 g brązowego cukru
2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
3 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki otartego majeranku
1/4 łyżki ostrej papryki w proszku
6 ząbków marynowanego czosnku
Sól


Oscypka pokrój w cienkie płatki.
Artykuł dostępny tylko w prenumeracie cyfrowej Wyborczej

Wypróbuj cyfrową Wyborczą

Nieograniczony dostęp do serwisów informacyjnych, biznesowych, lokalnych i wszystkich magazynów Wyborczej