zdjęcia i montaż: Jarek Tokarski
-
Do czego potrzebny jest tata? Ojciec w oczach dziecka
23 czerwca obchodzony jest w Polsce Dzień Ojca. Do czego potrzebny jest tata? Co robi najlepiej i czy jest mądry? Sprawdź, jak dzieci z przedszkola nr 147 w Warszawie postrzegają swoich ojców.
22-06-2015 20:51
"W imię ojca, córki i syna". Letnia... -
Jacek Walkiewicz: "Aby być dobrym ojcem, trzeba być też dobrym synem"
Jak być dobrym ojcem? Według Jacka Walkiewicza, aby być dobrym ojcem, trzeba być też dobrym synem. Uważa, że dojrzałość w relacjach między ojcem a dzieckiem przychodzi, kiedy kończymy 40 lat. Wtedy odczuwamy większą potrzebę, aby wyrażać swoje...
22-06-2015 19:48 -
Minta od kuchni: Bloom in the Park, czyli restauracja bez menu i wiosenny kurczak z topinamburem
W Malmö znajdują się trzy restauracje wyróżnione symbolem jednej gwiazdki w przewodniku Michelina. Jedną z nich , a jednocześnie pierwszą w historii szwedzką restauracją prowadzoną przez kobietę szefa kuchni, która otrzymała gwiazdkę Michelina, jest...
19-06-2015 16:02 -
Oglądaj wideo "Magazynu Świątecznego"
W Malmö znajdują się trzy restauracje wyróżnione symbolem jednej gwiazdki w przewodniku Michelina. Jedną z nich , a jednocześnie pierwszą w historii szwedzką restauracją prowadzoną przez kobietę szefa kuchni, która otrzymała gwiazdkę Michelina, jest...
17-06-2015 15:16 -
Przemysław Glapiński interpretuje wiersz "Dwa milczenia i trzecie" Urszuli Kozioł. Wiersz jest cudem
Wiersz jest cudem
12-06-2015 21:22
Co sobotę Jarosław Mikołajewski proponuje wiersz - klasyczny albo nowy, na ogół niepublikowany. Jak Dwa milczenia i trzecie Urszuli Kozioł, dedykowany mężowi Feliksowi Przybylakowi (1933 - 2010), poecie, germaniście i... -
Przemysław Glapiński interpretuje wiersz "Dwa milczenia i trzecie" Urszuli Kozioł. Wiersz jest cudem
Wiersz jest cudem
12-06-2015 21:13
Co sobotę Jarosław Mikołajewski proponuje wiersz - klasyczny albo nowy, na ogół niepublikowany. Jak Dwa milczenia i trzecie Urszuli Kozioł, dedykowany mężowi Feliksowi Przybylakowi (1933 - 2010), poecie, germaniście i... -
Deser idealny na lato: Krem z nasionami chia
Krem z nasionami chia:
12-06-2015 17:47
puszka dobrej jakości mleka kokosowego
3 łyżki nasion chia (dostępne m.in . tutaj )
1 - 2 łyżki miodu, słodu ryżowego/jęczmiennego lub ewentualnie syropu z agawy
mus:
2/3 kg... -
Deser idealny na lato: Krem z nasionami chia
Krem z nasionami chia:
12-06-2015 17:34
puszka dobrej jakości mleka kokosowego
3 łyżki nasion chia (dostępne m.in . tutaj )
1 - 2 łyżki miodu, słodu ryżowego/jęczmiennego lub ewentualnie syropu z agawy
mus:
2/3 kg... -
Oglądaj wideo "Magazynu Świątecznego"
Wiersz jest cudem
11-06-2015 15:43
Co sobotę Jarosław Mikołajewski proponuje wiersz - klasyczny albo nowy, na ogół niepublikowany. Jak Dwa milczenia i trzecie Urszuli Kozioł, dedykowany mężowi Feliksowi Przybylakowi (1933 - 2010), poecie, germaniście i... -
Michał Sitarski interpretuje wiersz "Błudna" Jana Belcika
Wiersz jest cudem
06-06-2015 11:37
Co tydzień Jarosław Mikołajewski proponuje wiersz - klasyczny albo nowy. Często niepublikowany, jak "Błudna" Jana Belcika.
Jan Belcik urodził się w 1960 roku w Dukli. Mieszka w Krośnie. Debiutował zbiorem "W... -
Minta od Kuchni: Malika i grillowane śledzie w szermuli
W kolejnej podróży Minta zagląda do kuchni restauracji Malika w Gdyni. Wraz z szefowa kuchni, Ewa Maliką Szyc Juchnowicz przyrządziliśmy grillowane śledzie w chermouli - pachnącej świeżymi ziołami i cytryną marynacie rodem z kuchni...
06-06-2015 11:29 -
Minta od kuchni: Vollmers i wariacje na temat rabarbaru
W Malmö, największym mieście Skanii, działają trzy restauracje wyróżnione gwiazdką w przewodniku Michelin. Jedną z nich jest Vollmers - kameralna restauracja założona przez braci Ebbe i Matsa Vollmerów. Vollmerowie to rodzina o silnych...
05-06-2015 19:11 -
Michał Sitarski interpretuje wiersz "Błudna" Jana Belcika
Wiersz jest cudem
05-06-2015 18:24
Co tydzień Jarosław Mikołajewski proponuje wiersz - klasyczny albo nowy. Często niepublikowany, jak "Błudna" Jana Belcika.
Jan Belcik urodził się w 1960 roku w Dukli. Mieszka w Krośnie. Debiutował zbiorem "W... -
Oglądaj wideo "Magazynu Świątecznego"
W Malmo, największym mieście Skanii, działają trzy restauracje wyróżnione gwiazdką w przewodniku Michelin. Jedną z nich jest Vollmers - kameralna restauracja założona przez braci Ebbe i Matsa Vollmerów. Vollmerowie to rodzina o silnych...
03-06-2015 17:38 -
"500 zdań polskich" prof. Jerzego Bralczyka: Czy ktoś, kto robi cokolwiek, może być nazwany leniem?
W książce prof. Jerzego Bralczyka "500 zdań polskich" słynny badacz zebrał najsłynniejsze zwroty i wyrażenia z języka polskiego, które na stałe wpisane są w świadomość Polaków. Co więcej, omawiając je, w niezwykły sposób przedstawił polską...
01-06-2015 16:50 -
"500 zdań polskich" prof. Jerzego Bralczyka: Lepiej coś widzieć, nawet gdyby to była ciemność, niż nie widzieć nic...
W książce prof. Jerzego Bralczyka "500 zdań polskich" słynny badacz zebrał najsłynniejsze zwroty i wyrażenia z języka polskiego, które na stałe wpisane są w świadomość Polaków. Co więcej, omawiając je, w niezwykły sposób przedstawił polską...
01-06-2015 16:48 -
Prosty i odżywczy krem z marchwi
Prosty krem z marchwi
29-05-2015 16:22
1 kg marchewki pokrojonej w cienkie plasterki
4 łyżki oliwy
woda
3 łyżeczki uprażonych i zmielonych ziaren kolendry
sól kamienna lub morska do smaku
sok z cytryny do smaku
natka... -
Ciasto z musem z mango - szybkie, łatwe i bez pieczenia!
Surowe ciasto z musem z mango
29-05-2015 10:56
spód:
200 g pestek słonecznika
200 g rodzynek
szczypta soli nierafinowanej
masa:
2 dojrzałe mango
2 dojrzałe banany
skórka otarta z 1 limonki
sok z połowy... -
Maciej Stasiński śledzi diabła w Hawanie
Dziennikarz "Gazety Wyborczej" w książce "Diabeł umiera w Hawanie" przybliża realia jednej z największych komunistycznych dyktatur na świecie. Maciej Stasiński opisuje w niej rzeczywistość zniszczoną zniewoleniem, a z drugiej strony ludzi, którzy...
28-05-2015 13:56 -
Ciasto z musem z mango - szybkie, łatwe i bez pieczenia!
Surowe ciasto z musem z mango
28-05-2015 09:45
spód:
200 g pestek słonecznika
200 g rodzynek
szczypta soli nierafinowanej
masa:
2 dojrzałe mango
2 dojrzałe banany
skórka otarta z 1 limonki
sok z połowy... -
Piotr Polk interpretuje wiersz Krzysztofa Karaska "Pochowany w owadziej skórze"
Wiersz jest cudem
23-05-2015 10:26
Co tydzień Jarosław Mikołajewski proponuje wiersz dawny albo współczesny. Jak wiersz "Pochowany w owadziej skórze" Krzysztofa Karaska.
Krzysztof Karasek (ur. 1937) jest poetą, eseistą i krytykiem literackim.... -
Piotr Polk interpretuje wiersz Krzysztofa Karaska "Pochowany w owadziej skórze"
Wiersz jest cudem
23-05-2015 10:07
Co tydzień Jarosław Mikołajewski proponuje wiersz dawny albo współczesny. Jak wiersz "Pochowany w owadziej skórze" Krzysztofa Karaska.
Krzysztof Karasek (ur. 1937) jest poetą, eseistą i krytykiem literackim.... -
"Minta od kuchni" odkrywa smak Szwecji
Skania to najbardziej na południe wysunięty region Szwecji. Z powodu żyznych gleb oraz dostępu do morza, bogactwo świeżych produktów jest czasem nazywane "Koszykiem" lub "Ogrodem Szwecji".
22-05-2015 17:33
Podczas krótkiej wyprawy do Skanii odwiedziliśmy... -
Piotr Polk interpretuje wiersz Krzysztofa Karaska "Pochowany w owadziej skórze"
Wiersz jest cudem
22-05-2015 17:25
Co tydzień Jarosław Mikołajewski proponuje wiersz dawny albo współczesny. Jak wiersz "Pochowany w owadziej skórze" Krzysztofa Karaska.
Krzysztof Karasek (ur. 1937) jest poetą, eseistą i krytykiem literackim.... -
Minta od kuchni: Modra Kuchnia i pyzy z kaczką
Pyza pyzie nierówna. Zwłaszcza, że w różnych częściach Polski mianem "pyz? nazywa się zupełnie różne dania. W Poznaniu w ten sposób określa się drożdżowe kluski gotowane na parze, podawane zwykle z mięsem i mocnym sosem. By dowiedzieć się, jak...
22-05-2015 17:19 -
"Minta od kuchni" odkrywa smak Szwecji
Skania to najbardziej na południe wysunięty region Szwecji. Z powodu żyznych gleb oraz dostępu do morza, bogactwo świeżych produktów jest czasem nazywane "Koszykiem" lub "Ogrodem Szwecji".
22-05-2015 17:01
Podczas krótkiej wyprawy do Skanii odwiedziliśmy... -
Piotr Polk interpretuje wiersz Krzysztofa Karaska "Pochowany w owadziej skórze"
Wiersz jest cudem
22-05-2015 13:40
Co tydzień Jarosław Mikołajewski proponuje wiersz dawny albo współczesny. Jak wiersz "Pochowany w owadziej skórze" Krzysztofa Karaska.
Krzysztof Karasek (ur. 1937) jest poetą, eseistą i krytykiem literackim.... -
Paulina Holtz interpretuje wiersz "Do wyjścia" Wojciecha Kassa
-
Paulina Holtz interpretuje wiersz "Do wyjścia" Wojciecha Kassa
Wiersz jest cudem
16-05-2015 11:23
Co tydzień Jarosław Mikołajewski proponuje wiersz, klasyczny albo nowy. Na ogół niepublikowany, jak "Do wyjścia" Wojciecha Kassa.
Wojciech Kass urodził się w 1964 r. Jest poetą, członkiem redakcji... -
Tagine ze szpinaku, kolendry i pomidorów
Przepis na tagine ze szpinaku, kolendry i pomidorów:
16-05-2015 09:56
4 łyżki oliwy
1 drobno poszatkowana cebula i 1 drobno poszatkowany ząbek czosnku lub 1/2 łyżeczki asafetydy
1 poszatkowany pęczek kolendry
1 kg świeżych pomidorów... -
Paulina Holtz interpretuje wiersz "Do wyjścia" Wojciecha Kassa
Wiersz jest cudem
15-05-2015 18:43
Co tydzień Jarosław Mikołajewski proponuje wiersz, klasyczny albo nowy. Na ogół niepublikowany, jak "Do wyjścia" Wojciecha Kassa.
Wojciech Kass urodził się w 1964 r. Jest poetą, członkiem redakcji... -
Tagine ze szpinaku, kolendry i pomidorów
Przepis na tagine ze szpinaku, kolendry i pomidorów:
15-05-2015 17:02
4 łyżki oliwy
1 drobno poszatkowana cebula i 1 drobno poszatkowany ząbek czosnku lub 1/2 łyżeczki asafetydy
1 poszatkowany pęczek kolendry
1 kg świeżych pomidorów... -
Risotto z zielonymi szparagami, jajkiem poche i lubczykiem. "Minta od kuchni" w AleWino
W kolejnym odcinku "Minta od Kuchni" odwiedzamy winebar i bistro AleWino, gdzie wraz z szefem kuchni Sebastianem Wełpa przygotowujemy risotto z zielonymi szparagami, jajkiem poche i lubczykiem, a sommeliera Olivera Koseckiego pytamy o to, jakie wino...
09-05-2015 10:05 -
Do Ryszarda Krynickiego - list. Michał Jarmicki interpretuje wiersz Zbigniewa Herberta
Wiersz jest cudem
09-05-2015 10:03
Co tydzień Jarosław Mikołajewski proponuje wiersz nowy albo klasyczny. Jak Zbigniewa Herberta Do Ryszarda Krynickiego - list, ze zbioru Raport z oblężonego Miasta i inne wiersze (1983)
12 maja Ryszard Krynicki... -
Do Ryszarda Krynickiego - list. Michał Jarmicki interpretuje wiersz Zbigniewa Herberta
Wiersz jest cudem
09-05-2015 09:58
Co tydzień Jarosław Mikołajewski proponuje wiersz nowy albo klasyczny. Jak Zbigniewa Herberta Do Ryszarda Krynickiego - list, ze zbioru Raport z oblężonego Miasta i inne wiersze (1983)
12 maja Ryszard Krynicki... -
Risotto z zielonymi szparagami, jajkiem poche i lubczykiem. "Minta od kuchni" w AleWino
W kolejnym odcinku "Minta od Kuchni" odwiedzamy winebar i bistro AleWino, gdzie wraz z szefem kuchni Sebastianem Wełpa przygotowujemy risotto z zielonymi szparagami, jajkiem poche i lubczykiem, a sommeliera Olivera Koseckiego pytamy o to, jakie wino...
09-05-2015 09:54 -
Risotto z zielonymi szparagami, jajkiem poche i lubczykiem. "Minta od kuchni" w AleWino
W kolejnym odcinku "Minta od Kuchni" odwiedzamy winebar i bistro AleWino, gdzie wraz z szefem kuchni Sebastianem Wełpa przygotowujemy risotto z zielonymi szparagami, jajkiem poche i lubczykiem, a sommeliera Olivera Koseckiego pytamy o to, jakie wino...
08-05-2015 19:16 -
Do Ryszarda Krynickiego - list. Michał Jarmicki interpretuje wiersz Zbigniewa Herberta
Wiersz jest cudem
08-05-2015 19:10
Co tydzień Jarosław Mikołajewski proponuje wiersz nowy albo klasyczny. Jak Zbigniewa Herberta Do Ryszarda Krynickiego - list, ze zbioru Raport z oblężonego Miasta i inne wiersze (1983)
12 maja Ryszard Krynicki... -
Do Ryszarda Krynickiego - list. Michał Jarmicki interpretuje wiersz Zbigniewa Herberta
Wiersz jest cudem
08-05-2015 18:44
Co tydzień Jarosław Mikołajewski proponuje wiersz nowy albo klasyczny. Jak Zbigniewa Herberta Do Ryszarda Krynickiego - list, ze zbioru Raport z oblężonego Miasta i inne wiersze (1983)
12 maja Ryszard Krynicki... -
Risotto z zielonymi szparagami, jajkiem poche i lubczykiem. "Minta od kuchni" w AleWino
W kolejnym odcinku "Minta od Kuchni" odwiedzamy winebar i bistro AleWino, gdzie wraz z szefem kuchni Sebastianem Wełpa przygotowujemy risotto z zielonymi szparagami, jajkiem poche i lubczykiem, a sommeliera Olivera Koseckiego pytamy o to, jakie wino...
08-05-2015 18:22