Zbyt zimne nie ujawni pełni swoich walorów. Zbyt ciepłe odstręczy ostrymi aromatami i wonią alkoholu. Wino jak człowiek - nie lubi mieć za zimno i szkodzi mu przegrzanie. A najbardziej - czekanie na zmiłowanie na nasłonecznionej półce lub barku.
Z borowikami, roquefortem, o smaku śliwek w occie - czekoladki Kasi Malczewskiej nie tylko kosmicznie wyglądają, ale i niesamowicie smakują
Jarmuż to właściwie symbol zdrowego jedzenia. Jest ceniony ze względu na zawartość witaminy K i C oraz błonnika pokarmowego
Ze wszystkich słonych przekąsek najbardziej lubię prażoną kukurydzę, zwłaszcza tę domową, z wysokiej jakości ziaren. Jest bardziej wartościowa od kupnej, która zwykle jest przesolona i czasem przyrządzana na utwardzanych tłuszczach roślinnych....
Są wysmażone na chrupiąco i miękkie w środku, okraszone kleksem kwaśnej śmietany, nieprzyzwoicie tłuściutkie i proste w obsłudze. W tym roku nagrodę dla najlepszego warszawskiego street foodu zdobywa langoszowa knajpka Myri & Gustaw. Nagroda...
"Pewnie zaczęło się od książki. Ale tak naprawdę wciągnął mnie jego program. Nagle się okazało, że można zrobić program o jedzeniu, a jednak nie o jedzeniu" - wspomina Anthony'ego Bourdaina Małgosia Minta. Publikujemy jeden z ostatnich wywiadów,...
Oscary 2018 kulinarnie: chrupiące brukselki z pędami groszku, ravioli z groszkiem z dodatkiem trufli, kraby, homary i ciastka jagodowe z dodatkiem fiołków - tego skosztują goście na słynnym balu u gubernatora.
Szef kuchni trzygwiazdkowej restauracji i ambasador francuskiej gastronomii zmarł w wieku 91 lat. Przez wiele lat walczył z chorobą Parkinsona.
Na ploteczki z koleżanką, na ukojenie smutków, na wagary, na słodką zachciankę czy popołudnie z ukochanymi dziadkami. Dasz się zaprosić na ciastko?
Zgodnie z tradycją na wigilijnym stole powinno pojawić się dwanaście potraw. Ale czy na pewno to wszystko zjesz?
Szykowanie się do świąt przypomina manewry wojenne. Jak ognia unikam centrów handlowych i hipermarketów. Po świąteczne zakupy spożywcze ruszam do znajomych miejsc: na bazarki, do piekarni, niewielkich sklepów. Może więcej jeżdżenia, ale za to jaka...
Nigdy nie wierzyłam w to, że prezenty na Gwiazdkę przynosi św. Mikołaj. Przynosił je Aniołek, wiadomo (Mikołaj ogarniał 6 grudnia, więc jakim cudem miałby mieć jeszcze siły na powtórkę pod koniec miesiąca). Co roku na drzwiach wejściowych pojawiała...
Czym ci smakuje Mazowsze? Sama miałabym problem z odpowiedzią. Dlatego z chęcią wybiorę się w niedzielę na wielkie mazowieckie slow śniadanie, by zaspokoić ciekawość, a przede wszystkim głód.
Ćwierczakiewiczowa miała nowoczesne podejście do swojej kariery, np. wysyłała ważnym osobom wraz z nowymi wydaniami swych książek kalendarze i jadalne upominki, np. słoiczek konfitur. Dzisiaj nazwalibyśmy to "przesyłką kreatywną".
O tym, co to syfon lub chemex i jak smakuje Kenia, można będzie dowiedzieć się w sobotę podczas Warszawskiego Festiwalu Kawy w Domu Braci Jabłkowskich. Napijemy się tu dobrej kawy i nauczymy się parzyć ją samemu.
Podawała śledzia na połamanych talerzach, lody dekorowała obierkami z ogórków, a wodę, zamiast w szklankach, serwowała gościom w wazonikach. O tym, co szokowało na talerzu 25 lat temu, i daniach, które nie mogą zniknąć z menu, opowiada Marta...
Odnowiona Hala Gwardii otwiera dziś drzwi dla klientów. Wewnątrz jest ponad 20 knajpek i specjalistycznych sklepów, targowisko oraz jadalnia, w której można będzie przekąsić małe co nieco w trakcie zakupów. Co będzie można zjeść, a co kupić? Oto...
Mogłoby się wydawać, że czas festiwali za nami. Nie tylko tych muzycznych, ale też kulinarnych, którymi można zapełnić połowę wakacyjnego kalendarza. Tymczasem właśnie teraz swojego festiwalu poświęconego jedzeniu doczekała się też stolica.
Tak emocjonującego finału naszego plebiscytu chyba jeszcze nie było. Długie obrady jurorów, głosowanie publiczności, którego wynik do ostatniej chwili był niewiadomą. A w końcu - nagrody i wzruszenie laureatów. W tym roku Warszawskie Pyzy...
Czy w parze z różnorodnością menu idzie też jakość? Czy na ulicy można zjeść nie tylko coraz ciekawiej, ale i smaczniej? Tego, kto w street foodzie radzi sobie szczególnie dobrze i kogo za wzór można by postawić debiutantom, chcemy uhonorować w...
Akacjowy lubię za łagodność, gryczany - za wytrawny charakter. W mojej kuchni musi być co najmniej jeden słoik miodu. Inaczej życie jest gorzkie.
Po raz kolejny wybieramy najlepsze uliczne jedzenie Warszawy. O tytuły Warszawskiej Pyzy 20107 mogą ubiegać się miejsca na kółkach lub bez serwujące zapiekanki, burgery, kebaby, rollsy, pizze, kanapki z całego świata i co tam jeszcze w duszy gra. Ma...
Kolejny raz ruszamy na poszukiwania najlepszego street foodu w Warszawie. Pomóżcie nam go znaleźć!
Sprawdzamy, gdzie można zjeść kolację po 22 w Warszawie.
Złociste kalmary w domowej bułce, pizza znad Wisły, sushi w rolce, a może lody, na których widok dorośli znów stają się dziećmi? Ruszamy na ulice, by coś zjeść!
Nie ma chyba drugiego zwyczaju kulinarnego, który by łączył tak wiele osób. W długi weekend cała Polska grilluje
Działające w Wiedniu przez cały rok niewielkie targowiska są pełne smakołyków i kolorów.
Amerykańska restauracja zajęła pierwsze miejsce w prestiżowym rankingu restauracji World's 50 Best Restaurants. Eleven Madison Park zdetronizowała na podium włoską restaurację Osteria Francescana, która zajęła tym razem drugie miejsce.
Oscary 2017 kulinarnie? 1,4 tys. butelek szampana, 250 homarów z Main, 7 kg czarnych trufli, a na deser - ponad 4 tys. ciasteczek. Tymi przysmakami będą się cieszyć po gali uczestnicy słynnego balu u gubernatora.
Faworki, pączki, oponki, cukier puder, lukier... Są jednak tacy, którzy z karnawałowych przysmaków najbardziej cenią ostatkowego śledzia
Przepasane jasną obwódką, odpowiednio polukrowane i pełne nadzienia, które smakuje jak kiedyś. W tłusty czwartek tytuł Pączka Stolicy 2017 roku dla cukierni Lukullus.
Martini wstrząśnięte, nie mieszane? Najmodniej z kiszoną cebulką. Z Pawłem Rodaszyńskim, barmanem z wieloletnim stażem, rozmawia Małgorzata Minta
Kupić sobie samemu - nieco głupio. Bo to niby rozpusta albo abstrakcyjna zachcianka. Co innego, gdy ma to być prezent, zwłaszcza dla wyjątkowej osoby i z wyjątkowej okazji - nie tylko na walentynki. A skoro przez żołądek do serca, tym bardziej...
UberEats, czyli usługa dostarczania jedzenia przez kierowców Ubera, jest już dostępna w Warszawie. Na razie tylko w okolicach centrum miasta
Jest tani i można się nim najeść o dowolnej porze dnia i nocy. Choć pochodzi z daleka, na dobre wpisał się w nasz codzienny jadłospis. Niezależnie do tego, czy na cienkim cieście, czy w bułce
To przepis na koktajl idealny po karnawałowych szaleństwach.
"Sezonowo", "lokalnie", "zdrowo", "dawne odmiany". Kuchenne "must know 2017" brzmi jak refren dobrze znanej, granej od wielu lat piosenki. Ale już jej zwrotki są jak rap na spotkaniu kółka różańcowego: węgiel w koktajlach, czerwone wino podawane na...
W Portugalii - dorsz z kapustą i jajkiem, w Hiszpanii - owoce morza, we Francji - kapłon faszerowany kasztanami, we Włoszech - knedle ze speckiem, pierożki, kopytka. Szefowie kuchni warszawskich restauracji mówią nam, co jada się na święta w...
Ostatnią rzeczą, na jaką ma się ochotę kilka dni przed Gwiazdką, jest poszukiwanie prezentów w zatłoczonych sklepach. Zamiast tego proponujemy coś pożytecznego i - naszym zdaniem - przyjemniejszego: prezenty, które zrobicie sami w domu.
Boisz się, że przypalisz nawet wodę na herbatę? A może marzy ci się samodzielnie wykonany tort? W Warszawie są miejsca, w których opanujesz kuchenne umiejętności pod okiem zawodowców, w dodatku w pysznej atmosferze.
Copyright © Agora SA