Wiersz jest cudem Co tydzień Jarosław Mikołajewski proponuje wiersz, klasyczny albo nowy. Na ogół niepublikowany, jak "Księgi Rodzaju czytanie prostolinijne: Nie ma mowy" Edwarda Balcerzana. Edward Balcerzan urodził się w 1937 roku. Jest poetą,...
Makrela z musztardowym sosem remoulade i brukselką Rafał Wałęsa, Sztuczka, Gdynia Składniki (na 2 porcje) 1 świeża makrela oliwa masło Sos: 1/2 korzenia selera 2 łyżki musztardy 1 łyżka majonezu 1 łyżka szczypiorku sól, sok z cytryny, do smaku...
Wiersz jest cudem Co tydzień Jarosław Mikołajewski proponuje wiersz, klasyczny albo nowy. W tym tygodniu prezentujemy utwór Leszka Engelkinga, który interpretuje Zdzisław Wardejn. LESZEK ENGELKING * * * Jestem uchodźcą z przeszłości, zrobiła się nie...
Każdy rodzic wie, że przekonanie dziecka do jedzenia zdrowej żywności to prawdziwe wyzwanie. Problem z jedzeniem warzyw zaczyna się zwykle już po 6 miesiącu życia, kiedy są one wprowadzane do jadłospisu malucha. W Polsce 28% chłopców cierpi na...
LESZEK ENGELKING * * * Jestem uchodźcą z przeszłości, zrobiła się nie do życia, bo jej właściwie nie ma. Miejscowi patrzą na nas z niechęcią, ktoś puścił plotkę, że tak naprawdę jesteśmy martwi i swoimi zwłokami zaśmiecamy ulice. Złośliwe bestie z...
Co tydzień Jarosław Mikołajewski proponuje wiersz, często niepublikowany. Jak Wiersze i buty Radosława Sączka. Radosław Sączek debiutował w 1997 r. w "Akcencie", publikował m.in. w "Studium", "Arkadii", "Nowej Okolicy Poetów", "Opcjach",...
Korzystając z końca sezonu turystycznego, postanowiliśmy wybrać się nad polskie morze. A jeśli morze, to muszą być ryby. W poszukiwaniu ciekawych pomysłów na polskie, lokalne ryby odwiedziliśmy restaurację Mercato w gdańskim hotelu Hilton, niedawno...
Co tydzień Jarosław Mikołajewski proponuje wiersz, nowy albo klasyczny. Jak te fragmenty Epilogu Pana Tadeusza, który napisał Adam Mickiewicz, emigrant. ... Biada nam zbiegi, żeśmy w czas morowy Lękliwe nieśli za granicę głowy! Bo gdzie stąpili,...
Tym razem "Minta od Kuchni" odwiedza Kafe Zielony Niedźwiedź w Warszawie, Knajpę Roku 2014 według stołecznej gazety "Co Jest Grane". Restauracja jest znana z wykorzystywania polskich składników od małych producentów. Między innymi dlatego niedawno...
Kilka słów o ksenofobii Kojarzy się z obżarstwem języka. Ze spasioną nienawiścią. Tłustą nudą. Z poruszającymi się gąsienicami makaronu. Z kakofonią polityki. Jest jadem niestrawionych zdań. Gęstym ciastem przesądów. Z łakomstwa wybiera przepisy na...
Pyza pyzie nierówna. Zwłaszcza, że w różnych częściach Polski mianem "pyz? nazywa się zupełnie różne dania. W Poznaniu w ten sposób określa się drożdżowe kluski gotowane na parze, podawane zwykle z mięsem i mocnym sosem. By dowiedzieć się, jak...
Wiersz jest cudem Co tydzień Jarosław Mikołajewski proponuje wiersz. Na ogół niepublikowany. Jak "Tomas Transtromer rozgrywa partię" Bogdana Jaremina. Bogdan Jaremin jest poetą, lekarzem, nauczycielem akademickim, podróżnikiem. Był lekarzem...
Lato wszędzie, podobnie jak maliny, porzeczki jagody. W poszukiwaniu przepisu na pełne letnich owoców ciasto, w kolejnym odcinku "Minty od Kuchni" zaglądam do Słodkiego Słonego, cukierni słynącej z barokowych w formie słodkości. Ponieważ w wakacje...
W sieci krążą sposoby na to, jak uniknąć płacenia alimentów. Na forach internetowych specjaliści od unikania opłat na utrzymanie własnych dzieci wymieniają się doświadczeniami i opowiadają swoje historie. Solidarność wśród alimenciarzy kwitnie w...
Co jadano na dworze Wielkiego Mistrza Krzyżackiego? Odpowiedzi na to pytanie szukamy w Malborku, w restauracji Gothic, której szefem kuchni jest Bogdan Gałązka. Dzięki zachowanym dokumentom oraz pomocy historyków, Gałązka stara się przywołać ducha...
Będąc w Krakowie co chwile można napotkać na niewielkie stragany z obwarzankami - z makiem, sezamem czy z solą. Niektórzy krakowskie obwarzanki nazywają bajglami. I choć oba wypieki łączy pochodzenie, to dzisiaj nieco się od siebie różnią. Klasyczne...
Kokosowe curry z kalafiorem i zieloną papryką: 1 mały kalafior pokrojony na małe różyczki 2 łyżki oliwy lub oleju ryżowego 1/2 łyżeczki nierafinowanej soli do smaku 2 zielone papryki pokrojone w kostkę 2 łyżki masła sklarowanego lub oleju kokosowego...
23 czerwca obchodzony jest w Polsce Dzień Ojca. Do czego potrzebny jest tata? Co robi najlepiej i czy jest mądry? Sprawdź, jak dzieci z przedszkola nr 147 w Warszawie postrzegają swoich ojców. "W imię ojca, córki i syna". Letnia szkoła ojców w...
W Malmö znajdują się trzy restauracje wyróżnione symbolem jednej gwiazdki w przewodniku Michelina. Jedną z nich , a jednocześnie pierwszą w historii szwedzką restauracją prowadzoną przez kobietę szefa kuchni, która otrzymała gwiazdkę Michelina, jest...
Wiersz jest cudem Co sobotę Jarosław Mikołajewski proponuje wiersz - klasyczny albo nowy, na ogół niepublikowany. Jak Dwa milczenia i trzecie Urszuli Kozioł, dedykowany mężowi Feliksowi Przybylakowi (1933 - 2010), poecie, germaniście i tłumaczowi....
Krem z nasionami chia: puszka dobrej jakości mleka kokosowego 3 łyżki nasion chia (dostępne m.in . tutaj ) 1 - 2 łyżki miodu, słodu ryżowego/jęczmiennego lub ewentualnie syropu z agawy mus: 2/3 kg truskawek 2 banany 2 łyżki oleju kokosowego świeże...
Wiersz jest cudem Co tydzień Jarosław Mikołajewski proponuje wiersz - klasyczny albo nowy. Często niepublikowany, jak "Błudna" Jana Belcika. Jan Belcik urodził się w 1960 roku w Dukli. Mieszka w Krośnie. Debiutował zbiorem "W cieniu Cergowej"...
W kolejnej podróży Minta zagląda do kuchni restauracji Malika w Gdyni. Wraz z szefowa kuchni, Ewa Maliką Szyc Juchnowicz przyrządziliśmy grillowane śledzie w chermouli - pachnącej świeżymi ziołami i cytryną marynacie rodem z kuchni Maghrebu....
W Malmo, największym mieście Skanii, działają trzy restauracje wyróżnione gwiazdką w przewodniku Michelin. Jedną z nich jest Vollmers - kameralna restauracja założona przez braci Ebbe i Matsa Vollmerów. Vollmerowie to rodzina o silnych...
Prosty krem z marchwi 1 kg marchewki pokrojonej w cienkie plasterki 4 łyżki oliwy woda 3 łyżeczki uprażonych i zmielonych ziaren kolendry sól kamienna lub morska do smaku sok z cytryny do smaku natka pietruszki do przybrania garść prażonych pestek...
Surowe ciasto z musem z mango spód: 200 g pestek słonecznika 200 g rodzynek szczypta soli nierafinowanej masa: 2 dojrzałe mango 2 dojrzałe banany skórka otarta z 1 limonki sok z połowy limonki pół szklanki nasion chia wiórki kokosowe do posypania...
Wiersz jest cudem Co tydzień Jarosław Mikołajewski proponuje wiersz dawny albo współczesny. Jak wiersz "Pochowany w owadziej skórze" Krzysztofa Karaska. Krzysztof Karasek (ur. 1937) jest poetą, eseistą i krytykiem literackim. Współpracował z...
Skania to najbardziej na południe wysunięty region Szwecji. Z powodu żyznych gleb oraz dostępu do morza, bogactwo świeżych produktów jest czasem nazywane "Koszykiem" lub "Ogrodem Szwecji". Podczas krótkiej wyprawy do Skanii odwiedziliśmy kilku...
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.