Pewnemu słynnemu geografowi udało się przesunąć południk 0 na tyle, że podróż z Europy do Ameryki będzie teraz trwała zaledwie cztery dni; w Baltyku można już łowić śledzie w puszkach, a wiadomości o śmierci królowej Bony są mocno przesadzone...
Symbole kuchni tego kraju to baranina duszona w kapuście i pieczeń z renifera. Od niepamiętnych czasów jadłospis uzupełniają borówki, miody leśne, żurawina, dzikie maliny i grzyby. Posiłki trwają nieraz bardzo długo...
Chocolate Extasy Tours - szlakiem sklepików, cukierenek i innych lokali serwujących zestawy wyrobów z czekoladą w roli głównej.
Sezon wczasowy trwa od maja do października, latem temperatura wody sięga 28 st. C
Maj upływa w Burgas przy dźwiękach pasterskich piszczałek, dud i ludowych instrumentów smyczkowych
Przez tysiąclecia kuchnię na Cyprze kształtowali Grecy, Rzymianie, Libańczycy, Francuzi, Włosi, Turcy i Brytyjczycy. Najwięcej wspólnego ma z tradycją grecką - nazwy wielu dań brzmią identycznie. Na Cyprze używa się nieco innych przypraw niż w...
Wiosną 1980 r. wybrałem się na Ukrainę szukać grobu pradziadków. Interesowały mnie cmentarze w okolicach Okopów Świętej Trójcy w powiecie borszczowskim. Jeździłem między Mielnicą Podolską a Żwańcem, między Skałą a Kudryńcami, fotografowałem, robiłem...
Po kilku godzinach rejsu promem z Gdyni znajdziemy się w jednym z najpiękniejszych zakątków południowej Skandynawii. Karlskrona (Korona Karola), centrum prowincji Blekinge, miasto uniwersyteckie i ośrodek kultury, liczy 33 tys. mieszkańców żyjących...
?Książę wód jodowych? ma ok. 2,5 tys. mieszkańców, ale o każdej porze roku jest tu dwa albo trzy razy więcej ludzi
Ten niewielki kraj oferuje ponad 1200 narodowych specjałów kulinarnych
Kołocz śląski w Kujakowicach Górnych, ser kminkowy w Biadaczu, miody w Maciejowie - wszystko w ciągu jednego dnia
Posiłek wielkanocny powinien rozpocząć się zupą avgolemono...
Wysprzątaj mieszkanie i obejście, oddaj długi i pojednaj się z bliźnimi
W piątek przed ostatnim weekendem czerwca wstaliśmy wcześnie i dołączyliśmy do mieszkańców Hyllinge
Spiro rozkłada talerze z wizerunkiem Roberta Burnsa. Będziemy czcić urodziny poety, jedząc haggis
Nigdzie indziej na świecie nie zobaczymy w jednym miejscu tylu wspaniałych płócien impresjonistów
Podobno w jeden dzień w Paryżu nic się nie zobaczy. Teraz wiem, że to nieprawda
Ktoś powiedział o mamałydze: ?To jest słońce i złoto naszej czarnej ziemi besarabskiej?
Urlop w Bułgarii może zamienić się w kulinarną przygodę
12 maja w Puszczykowie zostanie odsłonięta replika ?Santa Marii?, statku Krzysztofa Kolumba. Gościem honorowym będzie... Krzysztof Kolumb
Turecki stół jest długi, szeroki, obficie zastawiony i trudno od niego odejść
Nie da się zapomnieć słowackich kolorów, dźwięków, zapachów...
Copyright © Agora SA