Zima pachnie dla mnie przyprawami korzennymi. Nic w tym nowego, bo chyba wszyscy mają takie skojarzenia, tym silniejsze, im bliżej świąt Bożego Narodzenia.
Moja kuchnia to wszystko, czego doświadczyłam, co zjadłam. Dzisiaj, pracując jako szefowa kuchni, korzystam z karnetów kulinarnych prababci.
Jak wielokrotnie powtarzałam, lubię przygotowywać szybkie obiady, które nie wymagają zbyt wiele wysiłku, a straccetti to idealne danie do przyrządzenia w parę minut. Ostatnio we Florencji podawałam je rodzicom na obiad. Mama, która jest bardzo...
Co o historii naszego kraju jest w stanie powiedzieć nam jeden pełny talerz? Czy z dania możemy wyczytać np. wojnę? Pochodząca z arystokratycznej rodziny florenckiej włoska historyczka Tessa Capponi-Borawska analizuje dla Agi Kozak dorsza na...
Lato oznacza dla mnie długi pobyt w Toskanii i mnóstwo pysznego, domowego jedzenia. Szczególnie warzyw, takich jak papryka, pomidory, cukinie i, rzecz jasna, bakłażany.
Por to roślina z tej samej rodziny, co czosnek i cebula o niepewnym pochodzeniu geograficznym. Jedni uważają, że jest z Bliskiego Wschodu, drudzy - wręcz przeciwnie, że z północnej Europy. Faktem jest, że roślina ta była już uprawiana przez Egipcjan...
Urodziła się we Florencji. Od ponad 25 lat mieszka w Polsce. Uwielbia jeść to, co przyrządzą inni, gotować dla rodziny i przyjaciół oraz słuchać muzyki barokowej. Tessa Capponi-Borawska
Tessa Capponi-Borawska odtwarza przepisy z czasów PRL-u.
Summer pudding został wymyślony w XIX wieku jako dietetyczne danie dla osób, które nie mogły spożywać ciężkich deserów z dużą ilością ciasta i kremu. Dopiero później wszedł na stałe do kanonu dań kuchni angielskiej.
W Toskanii bób nazywa się baccello, ale w pozostałych częściach Włoch mówi się na niego fava - od łacińskiej nazwy tej rośliny: faba.
O podstawowych ziołach kuchni (nie tylko) włoskiej, czarach i greckich wakacjach opowiada nam Tessa Capponi-Borawska
O pamiętnych mistrzostwach świata w piłce nożnej i kojącej zupie dla dorosłych opowiada nam Tessa Capponi-Borawska
O ucieczce od zgiełku wielkiego miasta, modzie na życie w zgodzie z naturą, o tym, jak kiedyś mijał czas na toskańskiej wsi, oraz o wydanej właśnie w Polsce książce Tracey Lawson opowiada nam Tessa Capponi-Borawska
Nie ma chyba piękniejszego miesiąca niż maj. Dobrze o tym wiedzieli mieszkańcy Florencji, którzy od niepamiętnych czasów obchodzili święto wiosny zwane Calendimaggio. Dla smakoszy zaś maj to szaleństwo nowalijkowe. Oto, co z nich przyrządza...
O tradycyjnych daniach wielkanocnych, odmiennych w każdym regionie, o zaskakującym bogactwie składników i smaków opowiada nam Tessa Capponi-Borawska
Brasato nie należy do najtańszych potraw. Do garnka trzeba wlać dużo wina, a jak wiadomo, barolo sporo kosztuje.
To bardzo popularne antipasti jakoś nigdy nie wychodzi z mody. Można je znaleźć w menu prawie każdej włoskiej restauracji na świecie. O vitello tonato - Tessa Capponi-Borawska.
Befsztyk musi być krwisty. Ale według mnie bistecca alla fiorentina to nie tylko krwiste danie, to stan umysłu - mówi Tessa Capponi- Borawska.
Obywatele Amatrice twierdzą, że amatriciana narodziła się u nich. Rzymianie - że owszem, kucharz był z Amatrice, ale mieszkał i pracował w Wiecznym Mieście
Panna cotta jest jednym z tych włoskich deserów, które zrobiły światową karierę. Ciekawa sprawa, bo w kuchniach europejskich jest mnóstwo podobnych.
O mieście kanałów (nie tylko w trakcie karnawału), morskich potworach i Tycjanie opowiada Tessa Capponi-Borawska
Danie złożone z przezroczystych płatków wołowiny wymyślił w 1950 roku Giuseppe Cipriani. O zaletach carpaccia i nie tylko - Tessa Capponi-Borawska.
Niektórym może trudno będzie uwierzyć, że jeden z najsłynniejszych włoskich deserów - tiramis? - został wymyślony dopiero w latach 60. ubiegłego stulecia.
O słynnym serze ricotta, jedzonym z kawą, na słono lub w cieście, opowiada nam Tessa Capponi-Borawska
Sekrety gorących, pachnących i sycących dań z mięs i warzyw, prosto ze środkowo-północnych Włoch. Czyli co Polakom w zimie mogłoby zastąpić ulubiony rosół zdradza Tessa Capponi-Borawska
O zabawie w gotowanie z synem Stasiem, kulinarnych lekcjach historii i o tym, co można zrobić z ciasta na pizzę, opowiada nam Tessa Capponi-Borawska
O rodzinnych przepisach, które przechodzą z pokolenia na pokolenie, zawrotnej karierze tiramisu i najlepszych biszkoptach opowiada Tessa Capponi-Borawska
Jeśli spotkanie w Palermo, to tylko na targu. Tessa Capponi-Borawska poluje na najsmaczniejsze uliczne potrawy i najlepsze restauracje
Najbardziej radosne ze świąt. Nie tylko dlatego, że to koniec Wielkiego Postu. I że wiosna w pełni. Cudowna jest już sama atmosfera przygotowań do Wielkanocy - przecież to najważniejsza w roku uczta. O tym, jak się cieszą tym świętem Włosi, opowiada...
O potrawach swojej babci, spotkaniach z przyjaciółkami i specjalnych przekąskach, odpowiednich na Dzień Kobiet, opowiada nam Tessa Capponi-Borawska
Jedziesz na narty do Włoch? Walizki już spakowane? Z czego słyną Dolomity i czego warto tam skosztować opowiada Tessa Capponi-Borawska
O tym, dlaczego kawa z Neapolu jest lepsza od weneckiej, o tym, kiedy wypada pić espresso, a kiedy cappuccino, wreszcie o tym, jak przyrządzić kawowy gulasz opowie nam Tessa Capponi-Borawska
Wystarczą trzy podstawowe składniki, by ze zwykłych produktów w dowolnym miejscu i czasie wyczarować pyszne dania współczesnej kuchni włoskiej. Tessa Capponi-Borawska opowiada nam, jak udało jej się przywieźć do Polski smaki swojego dzieciństwa.
Ludzie średniowiecza cenili mięso wolno latających ptaków, bo wierzyli, że są one najbliżej nieba i mieszkającego tam Boga. Czworonogi do nieba mają dalej, a jeszcze dalej mieszkające w morzach ryby i dlatego uważano je za jedzenie pośledniejsze....
Z premedytacją omijamy Galerię Uffizzi i posąg Dawida, aby udać się z Tessą Capponi-Borawską na prawdziwy florencki targ
O wyszukanych smakołykach rodem z renesansu, o wybitnych Włochach sprawujących pieczę nad stołem swych panów i o pomidorowym niebycie opowiada nam Tessa Capponi-Borawska.
O wielkiej popularności koperku i jego tajemniczym zniknięciu z włoskich ogrodów opowiada nam Tessa Capponi-Borawska
O słynnym wyścigu konnym, biesiadowaniu na ulicach i trzymetrowym makaronie opowiada nam Tessa Capponi-Borawska
O nieodchudzaniu się, wiosennym przesileniu, zbawiennych właściwościach buraków, miłości do awokado oraz słodkim majonezie opowiada nam Tessa Capponi-Borawska
O tym, że rozmaryn daje nieśmiertelność, o sposobach Ludwika XIV na podagrę i o urokach toskańskiego ogrodu opowiada nam Tessa Capponi-Borawska
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.