Pomidory to doskonałe owoce wakacji. Latem i na początku jesieni są w najlepszej cenie. Jako przetwory będą zimą bezkonkurencyjne w starciu z produktami, które docierają do nas z daleka.
Na Zachodzie nikt nie ma z jej piciem problemu, serwowana jest w ekskluzywnych restauracjach i szkołach. W Polsce rozmaite legendy o pływających w wodzie zanieczyszczeniach skutecznie zniechęcają do korzystania z kranówki. Wybiera ją niespełna...
Dziś Dzień Marchewki. Marchewkowy placek z ciecierzycy socca można serwować w słodkiej i słonej wersji. Przyjmie rozmaite resztki, sprawi, że nic dobrego się nie zmarnuje, a dzięki obecności mąki z ciecierzycy na długo wypełni żołądek.
Gdy fasola dotarła do Europy, początkowo była uznawana jedynie za roślinę ogrodową, miała zdobić i pachnieć. Jej kulinarne walory odkryto pod koniec XVI wieku.
To ma być czas, w którym damy też odetchnąć naturze, mocniej docenimy rodzinne przepisy i nabierzemy więcej kulinarnej odwagi.
Wyrzucane w Wielkiej Brytanii opakowania po prezentach ułożone obok siebie utworzyłyby tak długą drogę jak ta z Ziemi na Księżyc. W Polsce kupujemy ponad 6 mln choinek, które przetrwają maksymalnie dwa tygodnie. Jesteśmy przyzwyczajeni do...
To będzie kluczowa dekada ekologicznych zmian. Unia Europejska poprzez dyrektywy mobilizuje kraje wspólnoty do walki z plastikiem, marnowaniem jedzenia i zachęca, by promowały kranówkę.
Słoik śmieci rocznie produkuje Bea Johnson. To ona zwróciła światu uwagę, że robi za duży bałagan. Amerykanka z misją sprzątania dociera do domów na każdym kontynencie i wszędzie znajduje naśladowców. Pomysły na pozbycie się zalewającego ziemię...
Sałatka podana w pieczonej skórce topinamburu, która smakuje jak prażony słonecznik, smażone karmelowe liście brukselki i grillowany głąb brokuła w aksamitnym sosie. To menu jednej z kolacji w pięciogwiazdkowym hotelu. Wszystko, co pojawiło się na...
Gdyby nie Paul McCartney, świat mógłby przeoczyć informację o diecie, która jest w stanie pomóc naszej planecie i organizmowi. Muzyk oraz jego córka namawiają do zastanowienia się, czy mięso na talerzu jest nam potrzebne każdego dnia. Rodzina...
Lokalnie, sezonowo, zgodnie z rytmem natury. Taka dieta opłaca się naszemu organizmowi i planecie. Świadome wybory sprawiają, że możemy stworzyć wyjątkową więź z jedzeniem i mniej go marnować. Dobre składniki cenimy znacznie bardziej i niechętnie...
Była premierka Wielkiej Brytanii chwali się publicznie, że zjada dżem z pleśnią. Theresa May łyżeczką usuwa wierzchnią jej warstwę i wyczyszczoną z zielonego puszystego nalotu konfiturą smaruje poranne tosty. Jest dumna, że w ten sposób ratuje...
Nie ma lepszego momentu na wykorzystanie pełnego potencjału warzyw i owoców. Lato sprzyja rozpuście i warto z niej korzystać obficie. To, co pojawia się teraz w targowych skrzynkach, zagwarantuje nam moc na kolejne miesiące. Słusznej porcji witamin...
Reklama z piękną aktorką rozbudza apetyt na koktajl witaminowy zamknięty w stylowym słoiku. Pada obietnica wygładzenia zmarszczek, redukcji obrzęków i właściwego nawilżenia skóry. Te wszystkie zabiegi można zafundować sobie we własnej kuchni i przy...
Zmiany klimatu zagrażają ludzkości - ostrzega najnowszy raport opublikowany w czasopiśmie naukowym "BioSience". Ziemia jest u progu katastrofy, bo w ciągu ostatnich 40 lat szkodliwa emisja gazów cieplarnianych szybko wzrosła, a rządy większości...
Im więcej mają wad, tym są lepsze. Doprowadzone do skrajności zapewniają naszemu organizmowi równowagę i solidną dawkę wsparcia. Przydadzą się na zmęczenie, bolesne miesiączki, gorszy nastrój. Zjadajmy więc banany, które mają ciemną skórkę, i nie...
Hospoda to miejsce szczególne, w którym stali bywalcy mają swój stolik, czasem swój kufel, przychodzą do niej jak do domu. Zamawiają tanie menu dnia i oczywiście piwo - wyłącznie z kija! Kuchnia czeska ma swój urok.
Ukraina ma jedną dobra rzecz: jedzenie - przekonywał mnie sprzedawca słodyczy, u którego na warszawskim bazarze kupowałam czekolady. Opowieściami o ostrygach z Chersonia, lepszych od tych francuskich, i grzankach z kawiorem szczupaka, rozbudził moją...
Jak zdobyć pracę w Gaggan, najlepszej restauracji Azji i siódmej w światowym rankingu? Talent to jedno, ale trzeba mieć też sporo determinacji. - Pukałem do ich drzwi co piątek, przez cztery miesiące - wyznaje Radek Zarębiński, sous chef Gaggan w...
"Fasola może być szczęśliwa z czekoladą" - reklama najsłynniejszej szkoły gotowania w Antigua rzeczywiście intrygowała, a ja uparłam się, że sprawdzę tę śmiałą tezę. Kusiło mnie nie tylko poznanie gwatemalskich przepisów, ale i miejsce, w którym...
Przepisy na głąb kapusty i porady pochodzą z książki Sylwii Majcher "Gotuję, nie marnuję" Wydawnictwa Buchmann. Autorka jest dziennikarką TVN24, współtworzy bloga kuchniawformie.pl. Ukończyła studia podyplomowe na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka...
Rocznie do śmietników trafia niemal 9 mln ton żywności. Statystyczny Polak miesięcznie wyrzuca do kosza ponad 280 kg śmieci. Dlaczego tak się dzieje? Po pierwsze, nie robimy listy zakupowej, a w efekcie kupujemy za dużo. Po drugie, zapominamy o...
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.