Marta Gessler

  • | Marta Gessler |

    Gusto, czyli włoski smak

    - Ludzie dzielą się na Włochów i tych, którzy chcieliby nimi być - to zdanie nie daje mi spokoju, bo czuję, że to może być prawda LFz="Wysokie Obcasy" LFd="Tekst ukazał się 1 grudnia 2012 r. w tygodniku Wysokie Obcasy" LFo=6

    27-11-2018 12:38
  • | Marta Gessler |

    Frittata, siostra omleta

    Jaja mieszamy z różnymi składnikami, np. serem, szynką, ziołami, warzywami. Jemy ją na ciepło lub zimno, jako antipasti albo główne danie LFz="Wysokie Obcasy" LFo=3 LFd="Tekst ukazał się 30 września 2011 r. w Wysokich Obcasach" LFo=3

    15-01-2018 13:12
  • | Marta Gessler |

    Burak był warzywem niedocenianym. Aż ktoś wpadł na pomysł, by go upiec

    Trwa dobra passa dla warzyw - szczególnie tych brzydkich, zniekształconych, zapomnianych. Szukajcie ich, robiąc przedświąteczne zakupy LFz="Wysokie Obcasy" LFo=4 LFd="Tekst ukazał się 13 grudnia 2014 r. w Wysokich Obcasach"

    12-12-2017 12:25
  • | Marta Gessler |

    Juice bar. Zrób sobie sok

    Dieta sokowa ma kilka zastosowań. Jednym z nich jest detoks, oczyszczanie. Kolejne to odchudzanie i zwiększenie ilości spożywanych substancji odżywczych LFz="Wysokie Obcasy" LFo=2 LFd="Tekst ukazał się 29 listopada 2013 r. w Wysokich Obcasach"

    11-08-2017 15:16
  • | Marta Gessler |

    Bakłażan - czarna piękność

    Orzechowo-maślany smak i obłędna tekstura, ale na surowo bakłażana jeść się nie da LFz="Wysokie Obcasy" LFo=2 LFd="Tekst ukazał się 19 października 2012 r. w Wysokich Obcasach"

    28-06-2017 10:46
  • | Marta Gessler |

    Kurczę pieczone, czyli sztuka praktycznego gotowania

    Od jakiegoś czasu piekę nie jednego, ale dwa kurczaki. Nie dlatego, że potrafimy zjeść oba przy jednym posiedzeniu. Haczyk polega na tym, żeby zostało LFz="Wysokie Obcasy" LFo=3 LFa=1 LFd="Tekst ukazał się 29 listopada 2014 r. w Gazecie Wyborczej"

    08-05-2017 11:04
  • | Marta Gessler |

    Przywróćmy stare przepisy

    Radzę wyszukać ukryte na dnie szuflady karteczki, notesy, w których wasze mamy skrupulatnie zapisywały składniki potraw i receptury LFz="Wysokie Obcasy" LFa=1 LFd="Tekst ukazał się 23 maja 2015 r. w Wysokich Obcasach" LFo=5

    25-01-2017 10:21
  • | Marta Gessler |

    Kuchnia to nowy garaż dla mężczyzn

    Gotujący mężczyzna to styl, który jest przejawem ewolucji współczesnych mężczyzn. Zdobywanie wiedzy kulinarnej to konieczność. Dlatego nie będę się wściekać - panowie, gotujcie i karmcie. Ja napiję się wina LFz="Wysokie Obcasy" LFd="Tekst ukazał się...

    05-12-2016 10:38
  • | Marta Gessler |

    Twardzielka pigwa: z miodem, octem, cynamonem

    Kiedy natkniecie się na nią w warzywniaku, należy brać i nie przejmować się, że jest twarda jak kamień. Wszystko się zmieni po ugotowaniu LFz="Wysokie Obcasy" LFa=1 LFd="Tekst ukazał się 16 listopada 2012 r. w Wysokich Obcasach" LFo=5

    15-11-2016 13:39
  • | Marta Gessler |

    Jadalne macki

    Kalmary najlepiej kupować duże, bo są mięsiste i mają wyraźny słodkawy smak. Jeżeli nie możemy dostać świeżych, należy wybierać jak najgrubsze mrożone. Małe mrożone będą twarde i niesmaczne LFz="Wysokie Obcasy" LFo=3

    15-09-2016 13:19
  • | Marta Gessler |

    Ugięte kolana zamiast stołu, brzuch zamiast talerza

    Stół, choć łączy, to często również usztywnia. Nie tylko nasze ciało, ale i umysł. Garść czereśni, jabłka zebrane do rozciągniętego T-shirtu. Poza stołem jedzenie mierzy się bardziej ludzką miarą LFz="Wysokie Obcasy" LFo=2

    21-07-2016 17:29
  • | Marta Gessler |

    Marta Gessler

    25-05-2016 11:46
  • | Marta Gessler |

    Taka karma: pierwsza w Polsce publikacja kulinarna dla właścicieli psów

    Zwykle z konsternacją patrzyłam na pańcie rozmawiające ze swoimi pupilkami. Myślałam, że mnie to nie może się przytrafić. A jednak LFz=?Wysokie Obcasy? LFo=6

    12-11-2015 13:38
  • | Marta Gessler |

    Marchewka powinna pozostać marchewką

    Najważniejszym trendem jest niepsucie natury. Na tegorocznych targach "Formex" królowało wszystko, co związane ze Skandynawią, jej surowością, naturalnością LFz=?Wysokie Obcasy? LFo=2

    24-09-2015 17:13
  • | Marta Gessler |

    Wyprowadź kapustę na spacer

    Kapusta pekińska uchodzi za warzywo pospolite i nudne. Są jednak miejsca na świecie, gdzie jest czczona LFz=?Wysokie Obcasy?

    23-06-2015 17:00
  • | Marta Gessler |

    Życie bez karmelu?

    Karmel to cukier, który został podgrzany i zmienił swoją konsystencję na ciekłą. Ta przemiana była zawsze dla mnie bardziej magiczna niż chemiczna LFz=?Wysokie Obcasy?

    15-06-2015 17:00
  • | Marta Gessler |

    Jak Aleksa Karolinski spełniła marzenie Marty Gessler

    Reżyserce udało się utrwalić na taśmie intymny świat kuchni swojej babci. W filmie "Oma & Bella" dwie charyzmatyczne kobiety po osiemdziesiątce - babcia Oma i jej przyjaciółka Bella - celebrują życie przez gotowanie. Odtwarzają smaki z dzieciństwa:...

    21-02-2015 01:00
  • | Marta Gessler |

    Sałata z odzysku

    Wyrzucamy 9 mln ton jedzenia rocznie. Połowa żywności marnuje się w naszych domach. Jak temu zapobiec?

    22-03-2014 01:00
  • | Tekst: Marta Gessler |

    Truskawki

    Wyjątkowo krótki tekst o fotelowym wieczornym podjadaniu. Przepis na truskawki w fotelu: pełna misa truskawek, 3 łyżki gęstej śmietany, 3 łyżeczki cukru, widelec. Truskawkę rozgniatać. Eat only at home

    22-06-2008 11:00
  • | Tekst: Marta Gessler |

    Anżelika

    Tę nazwę nosi korzeń arcydzięgla litworu, jego kandyzowane łodygi oraz ogonki liściowe. Roślinę tę wykorzystuje się szczególnie w cukiernictwie do ozdabiania ciast i tortów. Najczęściej kroi się ją ukośnie. Używa się jej także do produkcji konfitur...

    08-06-2008 11:00
  • | Tekst: Marta Gessler |

    Miód

    Lubię ciekły miód. Lubię zbierać różne gatunki miodu. Najcenniejszy jest nowozelandzki miód z koniczyny. Lubię degustować miód. Smak, tekstura, kolor. Lubię polski miód. Lubię miód pana Jacka. Pełen łąki. Lubię dodawać miód do wszystkiego. Lubię...

    25-05-2008 11:00
  • | Teskt: Marta Gessler |

    Kurczak w cieście

    Ale ten Maciek Nowak jest odważny. W ostatnim 'Aktiviście' wylał niezłą zupę na gastronomiczny stół. Wszystko prawda. Tworzy Gastronomiczne Brygady i pyta: 'Dlaczego w kalafiorach nie znajduję już malutkich ślimaków?', 'Kto...

    20-04-2008 11:00
  • | Marta Gessler |

    Zupa selerowa

    Gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść. Kto je tak urządził? O co chodzi? Nic nie ugotowały? Nie wierzę. Może zupę?Muszę im pomóc. Zakładam klub sześciu kucharek. Będzie NAS więcej.

    07-04-2008 11:00
  • | Marta Gessler |

    Bez jaj

    Joseph, Thomas, Wojtek, Marek i potrawy z jaj. Dlaczego mężczyźni i ja? Bo tak.

    24-03-2008 11:00
  • | zdjęcia Marcin Klaban stylizacja Marta Gessler współpraca Katarzyna Świeżak |

    Dlaczego pierwsza gwiazdka zardzewiała

    Dlaczego kot nie jest prawdziwy? Bo kota nie mam. A dlaczego choinki są sztuczne? Bo jestem ekologiem. Dlaczego choinki są takie małe, a wazon gigantyczny? Bo na ogół jest odwrotnie

    17-12-2007 11:00
  • | tekst i stylizacja: Marta Gessler | zdjęcia: Marcin Klaban |

    Znaki na ziemi

    Sygnały Znaki Symbole

    20-12-2003 00:00
Więcej tematów
Wiadomości z kraju
Wiadomości ze świata
Tylko Zdrowie
Sport
Kultura
Gospodarka