Wiele restauracji przeszło w tryb funkcjonowania jako lokale z "dostawą na wynos" - nawet jeśli wcześniej nie oferowały takiej możliwości. Korzystanie z takich usług to nie tylko sposób na oddech od domowego gotowania, ale też realna pomoc ulubionym...
Zuza, to jest właśnie to! - mówi Magda, dwa lata starsza siostra Zuzy. - Mieliśmy z mężem odłożone nieco gotówki, od razu podjęliśmy decyzje, by przeznaczyć je na blixer - specjalny, bardzo silny mikser, który pozwala na mielenie orzechów, bez...
Idealny smorrebrod powinien być jak ogród: otwarty, ale jednocześnie tworzący zamkniętą całość, częściowo nasłoneczniony, częściowo oferujący cień. Dobrze skomponowana kanapka powinna łączyć w sobie coś chrupiącego i kremowego, wyrazistego i...
Zamiast w szkole gastronomicznej Flynn McGarry uczył się z kulinarnych programów telewizyjnych i filmików na YouTubie. Własną restaurację otworzył jako 19-latek. Nic dziwnego, że jego historię ogląda teraz cały świat. Dokument "Chef Flynn -...
Kura w panierce czy kebab dla wegan? Pomóż nam wybrać najlepszy warszawski street food sezonu. Głosować można już od dziś.
Pomidory to bomba zdrowotna. Bogate są w likopen, czyli silny antyoksydant. Do jego zbawiennych właściwości można zaliczyć działanie antynowotworowe i poprawę nastroju. Pomidory mają także witaminę A i C, potas oraz brom. Świetnie działają na...
Jak zaprosić gości na kolację, gdy się odchudzasz, twoi znajomi też, a do tego unikają mięsa, glutenu i laktozy? Zainspiruj się przepisami na kolejnych stronach.
Sezon na szparagi trwa tylko dwa miesiące. Właśnie się zaczął. Warto z niego skorzystać, bo szparagi są niskokaloryczne, pełne silnych przeciwutleniaczy i dobre dla naszej skóry. A do tego bardzo smaczne.
Te przepisy świetnie się sprawdzą, jeśli chcesz zrzucić kilka kilogramów albo po prostu masz ochotę zjeść coś pysznego, lekkiego i niskokalorycznego.
- Restauracja ma być dla gości, a nie dla kucharza i jego ego - mówi Jacek Grochowina z warszawskiej Nolity
Niestraszne im pierońsko ostre habanero ani wijące się azjatyckie kluski, żar buchający z neapolitańskiego pieca ani zwodnicze śpiewy wiślanych syren. Czy słońce, czy deszcz, otwierają swoje stragany, foodtrucki i mikro-knajpki, by karmić głodnych...
Bliny z łososiem czy bliskowschodnia szakszuka? Klasyczny twarożek ze szczypiorkiem czy pełne "superskładników" miski mocy? Nie ma lepszego sposobu na udany początek dnia niż dobre śniadanie. Podpowiadamy, dokąd warto się na nie wybrać.
Są dzieci, które wiedzą, co to jest awokado i jak zrobić tagliatelle z cukinią. Ale są też takie, które w życiu nie jadły ryby. Przepaść między Polską A i B, Wilanowem i Pragą-Północ, najlepiej widać na talerzach.
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.