Jak przemycić do diety więcej warzyw i owoców? Najlepiej na obiad zrobić sycącą sałatkę. Warzywa i owoce są w podstawie piramidy żywieniowej. Ich jedzenie jest kluczem do zachowania zdrowia.
Gdy epidemia zaczęła docierać do Europy, wchodziłam cały czas na polskie portale, sprawdzałam, jak wygląda sytuacja w Polsce i na świecie. Tak trafiłam na informację, że w Chinach, w Wuhan, bariści się skrzyknęli, by przygotowywać i wysyłać do...
Nie chcesz stać w kolejce pod sklepem albo nIe możesz lub nie chcesz wychodzić z domu? A może po żonglowaniu home office i domową edukacją nie masz ochoty na stanie przy kuchni? Jest kim się wyręczyć. Oto nasz wybór miejsc, w których zamówisz...
W czasach, gdy tracimy kontrolę, a wraz z nią poczucie bezpieczeństwa, próbujemy dać sobie pozory normalności. Taką prostą czynnością, która nam te pozory stwarza, może być gotowanie - mówi mi Marta Gruhn, psychoterapeutka.
Rezygnacja z mięsa to nie chwilowa fanaberia, ale globalny trend wyrażający się w tym, co znajdziemy w sklepach, w menu restauracji czy wreszcie w koszykach zakupowych. Chodzi o zdrowie, względy etyczne, ale coraz częściej także o koszty...
Wiele restauracji przeszło w tryb funkcjonowania jako lokale z "dostawą na wynos" - nawet jeśli wcześniej nie oferowały takiej możliwości. Korzystanie z takich usług to nie tylko sposób na oddech od domowego gotowania, ale też realna pomoc ulubionym...
Samin Nosrat zaczynała jako asystentka kelnerów. W 2017 r. napisała książkę "Salt Fat Acid Heat" o soli, tłuszczu, kwasie i obróbce cieplnej, która stała się bestsellerem New York Times'a, a Netflix nakręcił z nią miniserial "Cztery składniki"....
Mrożone produkty muszą być wysokiej jakości, bo mrożenie jej nie poprawi. To dotyczy zwłaszcza zanieczyszczeń mikrobiologicznych, bo mrożenie nie powoduje całkowitego zniszczenia bakterii, ale hamuje ich rozwój na czas zamrożenia. One cały czas tam...
- Chcemy robić wina z szacunkiem dla przyrody. Jesteśmy certyfikowaną, ekologiczną winnicą i winiarnią, a w uprawie stosujemy od początku zasady biodynamiki. Zamiast sztucznych środków ochrony stosujemy prewencję, naturalne napary czy wyciągi z...
Przy stole z kolorowego lastryko napijesz się najlepszej kawy, zjesz obiad w lokalu z widokiem na port lub kolorowe płótna Rembrandta, a na kolację wejdziesz za ścianę hotelowego baru. Tak, to wszystko wydarzyło się naprawdę w Amsterdamie
Czy ludzie byliby skłonni hodować mięso z własnych komórek? Czy drukowanie jedzenia w 3D ma sens? Jak projektuje się jedzenie przyszłości?
Moja przyjaciółka powtarza, że najbardziej inspirująca jest własna niewiedza. Więc w Lizbonie postanowiliśmy wsiąść w auto i ruszyć w podróż przez kraj - mówi Bartek Kieżun, antropolog i bloger kulinarny, który wydał książkę "Portugalia do zjedzenia"
- Dla mnie napędem było szukanie nowych smaków i połączeń makaroników. Czy gdy połączę rukolę z ananasem, to wyjdzie z tego coś dobrego? Albo truflę z kozim serem. Lub malinę z kokosem i lawendą - wszystkie kombinacje okazały się hitem - mówi Magda...
Wcześniej sądziłam, że jestem dziwna, bo z jakiegoś powodu niektóre zapachy czy smaki czuję inaczej. Pojechałam do Włoch na kurs wiedzy o oliwie. Tam powiedziano mi, że mam wyjątkowo wrażliwy zmysł smaku i powonienia. Poddano mnie testowi, który to...
Mięso powinno być dzisiaj czymś wyjątkowym, od święta - tak było kiedyś. I jeśli się mięso je, to trzeba wiedzieć, jakie są tego koszty, i tym bardziej taki produkt szanować. W kuchni stosujemy starą zasadę "od nosa do ogona", niczego nie marnujemy...
"Bardzo dużo zmieniło w moim życiu pojawienie się dzieci. Nie ma wielu trzygwiazdkowych [chodzi o gwiazdki Michelin] szefów kuchni, którzy mają małe dzieci. Nie biorę wieczornych zmian. To ja zajmuję się dziećmi rano, więc jeśli zostanę do późnych...
Widzimy długi stół zastawiony bukiecikami polnych kwiatów, ławy nakryte kocami, zawieszone wysoko między gałęziami ręcznie robione lampiony z pergaminu przypominające miniaturowe zeppeliny. Zamiast muzyki rozświergotane ptaki i smuga przyjemnie...
Zuza, to jest właśnie to! - mówi Magda, dwa lata starsza siostra Zuzy. - Mieliśmy z mężem odłożone nieco gotówki, od razu podjęliśmy decyzje, by przeznaczyć je na blixer - specjalny, bardzo silny mikser, który pozwala na mielenie orzechów, bez...
Idealny smorrebrod powinien być jak ogród: otwarty, ale jednocześnie tworzący zamkniętą całość, częściowo nasłoneczniony, częściowo oferujący cień. Dobrze skomponowana kanapka powinna łączyć w sobie coś chrupiącego i kremowego, wyrazistego i...
"Pomarańczowe wina różnią się od standardowych białych win, mimo, że się do nich zaliczają. Poza tym, że w kolorze są bursztynowe, to w zapachu przypominają nawet nalewki np. na pigwie czy suszonych gruszkach. Niektórzy zakochują się od pierwszego...
Dużo się śmieje, w oczach igrają jej iskry ciekawości oraz pasji. O gotującym Ojcu, skandynawskich inspiracjach i tajskich składnikach Rozmawiamy z szefową kuchni i właścicielką restauracji Gaa
- W dzieciństwie uwielbiałam dotykać płatków, wąchać, przycinać, kopać grządki, patrzeć, jak to wszystko rośnie. Nasz ogród był najładniej ukwiecony na całej ulicy - wyznaje Zofia Zienkiewicz, twórczyni Gospodarstwa Lawenda, pierwszego w Polsce...
Mieszkanka Dalmacji Jolanda Vitaljić przywraca tradycyjne chorwackie smaki w nowej formie. W Splicie prowadzi bar oliwny, gdzie można spróbować wielu gatunków oliwy i pysznych przekąsek oraz restaurację Pikulce. Specjalnością jest suszona ryba i...
Jest Ritta Koziarka, czyli ser wytwarzany z serwatki, Łomnicka Zadyma - łagodny ser z charakterem, delikatnie i długo wędzony w zimnym dymie. Fetysz Kozi, czyli serek w aromatycznej oliwie z przyprawami, ser Wierch (twardy, bez dodatków, formowany w...
Swoją markę mieszanek ziół nazwała Sela na cześć ukochanej suczki husky, przy której się wychowywała i która do dzisiaj towarzyszy rodzinie w zbieraniu ziół. Jest mieszanka na wzmocnienie, na koncentrację, na usprawnienie metabolizmu, dodająca...
Zbyt zimne nie ujawni pełni swoich walorów. Zbyt ciepłe odstręczy ostrymi aromatami i wonią alkoholu. Wino jak człowiek - nie lubi mieć za zimno i szkodzi mu przegrzanie. A najbardziej - czekanie na zmiłowanie na nasłonecznionej półce lub barku.
To, że się piecze chleb w domu i lubi go jeść, nie oznacza, że będzie się w stanie poprowadzić piekarnię. To ciężka fizyczna praca, jest dużo dźwigania, dużo stania, pracuje się w dziwnych godzinach. W pewnym momencie mój organizm dał za wygraną,...
Z borowikami, roquefortem, o smaku śliwek w occie - czekoladki Kasi Malczewskiej nie tylko kosmicznie wyglądają, ale i niesamowicie smakują
Odeszłam z dotychczasowej pracy, a wkrótce potem okazało się, że jestem w ciąży. Gdy urodziła się Janina, cały pomysł nowego biznesu był gotowy do startu. Ale postanowiłam poczekać, zaufać intuicji, skupić się na Janinie, na naszej trójce i...
Powołał do życia World Central Kitchen - organizację non profit zajmującą się niesieniem pomocy przez karmienie potrzebujących, ofiar katastrof, a także edukacją w zakresie gotowania, zdrowego oraz ekologicznego żywienia i wspierania...
Dzisiaj Radmiła Karlić głównie podejmuje gości. Polowaniem na trufle zajmują się inni członkowie rodziny oraz kilkanaście specjalnie wyszkolonych psów. Odwiedzamy ją w mieście o nazwie Paladini. Mimo włoskiego krajobrazu i włosko brzmiącej nazwy,...
Za jeden z największych skarbów greckiej kuchni Tessa, Finko-Greczynka, autorka 10 książek kulinarnych, uważa bogactwo warzyw, także strączkowych. Znajdziesz tu niezwykłą zieleninę, soczewice, różne odmiany fasoli, okrę. - Sama używam tylko...
Wcale nie są głupie. Gęsi mają charakter, są zaborcze i ekspansywne, potrafią tęsknić. To wolne zwierzęta, nie da się ich zamknąć w klatce.
Zamiast w szkole gastronomicznej Flynn McGarry uczył się z kulinarnych programów telewizyjnych i filmików na YouTubie. Własną restaurację otworzył jako 19-latek. Nic dziwnego, że jego historię ogląda teraz cały świat. Dokument "Chef Flynn -...
Gdy Flynn McGarry miał 13 lat, dostał się na staż do kuchni restauracji Madison Park Eleven w Nowym Jorku, a w wieku 19 lat otworzył własną restaurację GEM. O jego kulinarnym talencie pisały "New Yorker" i "New York Times", a teraz opowiada o nim...
Są wysmażone na chrupiąco i miękkie w środku, okraszone kleksem kwaśnej śmietany, nieprzyzwoicie tłuściutkie i proste w obsłudze. W tym roku nagrodę dla najlepszego warszawskiego street foodu zdobywa langoszowa knajpka Myri & Gustaw. Nagroda...
Kura w panierce czy kebab dla wegan? Pomóż nam wybrać najlepszy warszawski street food sezonu. Głosować można już od dziś.
Jeszcze kilka lat temu taki konkurs pewnie nie miałby racji bytu. A dzisiaj wiem, że jury czeka nie lada wyzwanie.
Pomidory to bomba zdrowotna. Bogate są w likopen, czyli silny antyoksydant. Do jego zbawiennych właściwości można zaliczyć działanie antynowotworowe i poprawę nastroju. Pomidory mają także witaminę A i C, potas oraz brom. Świetnie działają na...
Mówi się, że Polak, Węgier - dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki. A co z jedzeniem? O tym, co łączy nasze kuchnie i czy polska kuchnia może zachwycić mieszkańców kraju nad Dunajem opowiada Zsofia Mautner, ekspertka w dziedzinie kuchni...
Copyright © Agora SA