W gorące dni ta sałatka sprawdzi się jako lekki, ale pełnowartościowy posiłek dostarczający potrzebnych składników odżywczych
To moja ulubiona wiosenna sałatka. Lekka, maksymalnie świeża, idealna na piknik lub do zabrania do pracy jako alternatywa dla kanapek
Ten dip możesz przygotować na wiosennego grilla, zabrać na piknik albo zjeść na kolację w domowym zaciszu
Smoothie bowl, czyli gęste, wzbogacone o ziarna i orzechy koktajle na bazie owoców, zawojowały w ubiegłym sezonie Instagram
Na mało które nowalijki czeka się tak jak na szparagi. Właśnie teraz zaczyna się na nie sezon. Szparagi warto docenić nie tylko z powodu smaku, ale też walorów odżywczych. Są niskokaloryczne i stanowią dobre źródło błonnika wspomagającego trawienie....
Jedzenie na czasie
Ta sałatka to lekkie i pełnowartościowe danie, które świetnie uzupełni wielkanocny stół
Zjadasz jednego krakersa i nim się zorientujesz, znika cała paczuszka - czy też tak macie z chrupiącymi przekąskami?
Jedz owoce i warzywa pięć razy dziennie - to jedna z rad, którą chyba najczęściej można usłyszeć z ust dietetyków. Koktajle pomagają wypełnić te zalecenia
Te niewielkie kapustki są dobrym źródłem błonnika, żelaza i sulforafanu - silnego przeciwutleniacza. 150 g brukselki pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
Najszybszy deser (albo śniadanie), jaki można przygotować. I choć może nieco babciny i zapomniany, to zapewne zdrowszy od wielu gotowych słodkich przekąsek czekających w sklepach
Jeśli masło zrobisz wcześniej, przygotowanie tego energetycznego śniadania nie zajmie ci wiele czasu
Zapach mandarynek i pomarańczy zawsze będzie mi się kojarzyć z Bożym Narodzeniem. Słodka sałatka z cynamonem zaspokoi apetyt na słodkości po ciężkim świątecznym jedzeniu
Fenkuł, czyli koper włoski, jest znany głównie ze swoich właściwości leczniczych. Działa przeciwzapalnie, a jako napar - także rozkurczowo, pomaga przy wzdęciach i kolkach
Sycąca zupa może wystarczyć za cały posiłek. Ta zapewni porcję białka i magnezu. Czerwona soczewica rozgotowuje się szybciej niż zielona czy czarna, dlatego sprawdza się w gęstej zupie
Weekend! Czyli zamawiamy jedzenie z dostawą do domu. Pizza, sushi, kebab czy pierogi?
W Wielkiej Brytanii nazywano je kiedyś jaskółczą trawą. I choć jedna jaskółka ponoć wiosny nie czyni, to pierwsze świeże szparagi - owszem
Kasza jaglana to źródło białka i witamin z grupy B. Dynia dostarcza beta-karotenu, a orzechy laskowe - nienasyconych kwasów tłuszczowych
Porcja makaronu w kremowym sosie to idealne "comfort food" na jesienne popołudnie. Dynia to świetne źródło beta-karotenu, który zwalcza szkodliwe wolne rodniki
Przygotowane w domu powidła śliwkowe to jedne z najzdrowszych przetworów. Udają się bez cukru! Są źródłem potasu, który reguluje ciśnienie krwi. Dzieciom warto podać powidła śliwkowe przy zaparciach.
Kacze języczki i ślimaczy kawior, desery zdobione leśnym porostem. Nie trzeba się ruszać z Warszawy, by tego spróbować.
Ta przekąska, choć lekka, dzięki orzeszkom pinii dostarczy nam białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, magnezu i cynku.
To idealny obiad w upalny dzień. Pomidory są świetnym źródłem potasu, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi, wit. C oraz likopenu chroniącego serce.
Jeśli po świętach zostało nieco drożdżowej baby, która straciła miękkość, a którą żal wyrzucić, można przygotować bostocki, czyli grzanki z kremem
Jarmuż zaliczany jest do superfood, czyli produktów o wyjątkowych wartościach odżywczych. Zielone liście dostarczają witamin C i K, potasu i wapnia, a także sulforafanu, przeciwutleniacza. Awokado zaś to źródło cennych nienasyconych kwasów...
Ta zupa potrafi rozgrzać organizm w zimowy wieczór. Delikatny kalafior i mleko kokosowe łączą się z chili, imbirem i czosnkiem, które działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie.
Cykoria to źródło potasu, żelaza, witamin z grupy B, kwasu foliowego i witaminy A. Laktucyna i laktukopikryna, którym cykoria zawdzięcza gorzkawy smak, wspomagają pracę układu pokarmowego.
Po kalorycznym świątecznym jedzeniu organizm dopomina się prostych i wartościowych dań. Warto dorzucić do diety więcej roślin strączkowych, np. fasoli. Jest ona źródłem białka, soli mineralnych oraz witamin z grupy B.
To idealny deser na karnawałowe spotkania - elegancki, ale prosty w wykonaniu. A do tego z gruszek pełnych witamin z grupy B oraz potasu, żelaza i wapnia.
Kaczka pieczona z jabłkami to klasyka świątecznych obiadów. Jeśli szukasz czegoś szybszego, proponuję samą grillowaną pierś z kaczki. Mięso to jest źródłem białka, fosforu i żelaza.
Słodkie ziemniaki, czyli bataty, są dobrym źródłem karotenoidów, witamin z grupy B oraz wapnia i fosforu. Są dość kaloryczne (ok. 100 kcal na 100 g), ale sycące.
Kalafior jest niskokaloryczny i dostarcza poprawiającego trawienie błonnika. Upieczony nabiera orzechowego aromatu.
Głównym składnikiem są płatki owsiane, świetne źródło złożonych węglowodanów i błonnika. Z kolei pestki i nasiona dostarczą zdrowych kwasów tłuszczowych.
Liście jarmużu dostarczą witamin C i K, wapnia, potasu, a także przeciwutleniaczy - sulforafanu i luteiny. Surowe liście można dodać do słodkich koktajli.
Żurawina korzystnie wpływa na układ moczowy i pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Świeże owoce są najzdrowsze, ale cierpkie w smaku, dlatego proponuję szybką konfiturę.
Orzechy ziemne są źródłem białka i witaminy B3. Jeśli zrobimy masło w domu, będziemy mieć pewność, że nie zawiera nadmiernej ilości soli czy cukru.
Jabłka dostarczają błonnika, witaminy C i niewiele kalorii. Jeśli chrupiące soczyste jabłko to dla ciebie za mało, możesz przygotować z niego coś bardziej pożywnego.
Dynia bogata w beta-karoten i potas dobrze komponuje się z wyrazistymi przyprawami, takimi jak rozmaryn, chili czy imbir. Te ostatnie działają rozgrzewająco.
Winogrona zaspokoją apetyt na słodycze, a przy okazji dostarczą witamin A, C oraz tych z grupy B. W skórkach i pestkach znajdują się też flawonoidy wymiatające wolne rodniki.
Świeże figi to źródło błonnika, witamin, wapnia i potasu. Dojrzałe owoce dobrze komponują się z jogurtem lub kremowym serkiem
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.