Ten deser będzie idealnym zakończeniem letniej kolacji. W dodatku dostarczającym cennych substancji odżywczych naszemu organizmowi.
Rano cappuccino ze zręcznie wymalowanym wzorkiem, po obiedzie - podwójne espresso, na upał - parzone na zimno cold brew z kostkami lodu. Z ziaren sprowadzanych z drugiego zakątka świata lub palonych na miejscu. Kofeinowa fala zalewa Warszawę, a...
- Pewnego dnia ojciec oświadczył mi, że chce zostać wegetarianinem. Byłam pewna, że to żart - mówi Marta Dymek, autorka "Jadłonomii"
Fasolka szparagowa to jeden z kulinarnych symboli lata.
Niektórzy mówią, że lato to sezon ogórkowy, dla mnie to sezon cukiniowy. Cukinia to jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw: możesz je jeść na surowo, grillować, zapiec lub wykorzystać do przygotowania domowych przetworów.
Jak przetrwać dzień, gdy temperatura sięga 30 stopni Celsjusza? Te dania na pewno przyniosą ochłodę
Brazylijczycy uwielbiają jeść, a na punkcie słodyczy wręcz szaleją. Dwie Europejki, Polka i Belgijka, wykorzystały to i stworzyły manufakturę smakołyków
Dojrzałe i słodkie truskawki znakomicie zastąpią deser, przy okazji też dostarczą organizmowi wartościowych substancji odżywczych (m.in. witaminy C i przeciwutleniaczy), a niewiele kalorii.
Idealny pomysł na lekkie śniadanie w biegu, które przygotujesz w przysłowiowe dwie minuty, a które dostarczy organizmowi potrzebnych składników odżywczych.
Nie ma chyba drugiego zwyczaju kulinarnego, który by łączył tak wiele osób. W długi weekend cała Polska grilluje
Botwinka stanowi źródło witaminy C oraz witamin z grupy B, a także dostarcza organizmowi cennego żelaza. Jest przy tym niskokaloryczna.
Jakiś czas temu świat oszalał na punkcie awokado - zwłaszcza takiego podawanego na tostach
Tradycyjnie do swojej tortilli Hiszpanie dodają plasterki smażonych na tłuszczu ziemniaków. Jednak w sezonie szparagów żal sięgać po zimowe warzywa. Poza tym szparagi są niskokaloryczne i dostarczają organizmowi ułatwiającego trawienie błonnika,...
- Moja babcia Katie była maniakiem. Potrafiła być nieznośna, gdy szło o jedzenie! Jeśli coś nie przypadło jej do gustu, odsyłała kucharkom nawet bez próbowania. A rodzina siedziała głodna
Idealne na nieco zimniejsze wiosenne dni lub gdy na spacerze złapie nas deszcz. Pęczak poza tym, że dostarcza nam węglowodanów, stanowi źródło witamin z grupy B i błonnika, który korzystnie wpływa na proces trawienia.
Kto pił w dzieciństwie kompot z rabarbaru, palec pod budkę! Domowej roboty lemoniady oraz napary to zdrowsza alternatywa dla wysokosłodzonych napojów ze sklepu.
Warszawski flat, wrocławskie cappuccino, gdyńskie espresso, poznańska kawa z piwkiem - subiektywny przewodnik po polskich kawiarniach, czyli gdzie wypić kawę i dlaczego
W Wielkiej Brytanii nazywano je kiedyś jaskółczą trawą. I choć jedna jaskółka ponoć wiosny nie czyni, to pierwsze świeże szparagi - owszem
Kasza jaglana to nie tylko dobre źródło węglowodanów, ale także roślinnego białka, zawiera witaminy z grupy B oraz wspomagającą pamięć lecytynę.
Coraz więcej mamy nowalijek. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość i poczekać na młode warzywa uprawiane bez nadmiernego użycia sztucznych nawozów
Po wielkanocnej rozpuście nasz organizm na pewno ucieszy się z lekkich, wiosennych posiłków
Ta prosta w przygotowaniu chrzanowa terrina dobrze się sprawdzi na wiosennym przyjęciu, a jej resztki polepszą nastrój o poranku.
Działające w Wiedniu przez cały rok niewielkie targowiska są pełne smakołyków i kolorów.
Soba to japoński makaron z mąki gryczanej i pszennej w różnych proporcjach. Ma charakterystyczny, delikatnie orzechowy smak i jest świetną bazą do szybkich obiadowych dań.
Amerykańska restauracja zajęła pierwsze miejsce w prestiżowym rankingu restauracji World's 50 Best Restaurants. Eleven Madison Park zdetronizowała na podium włoską restaurację Osteria Francescana, która zajęła tym razem drugie miejsce.
Więcej słońca za oknem wzmaga apetyt na to, co lekkie i świeże. I taka jest ta sałatka z jarmużu.
Labneh to jeden z moich ulubionych składników kuchni Bliskiego Wschodu.
Prosta, lekka sałatka, która świetnie sprawdzi się jako lekka kolacja. Cykoria i jabłka dostarczą naszemu organizmowi witaminy C, przeciwutleniaczy oraz błonnika, a oliwa użyta do przygotowania dressingu - nienasyconych kwasów tłuszczowych
My zawdzięczamy jej bagietkę, buliony, galantyny i suflety. Jednak gdyby nie inwencja kilku rozkochanych w kuchni Polaków, być może kuchnia francuska byłaby uboższa o kilka słynnych potraw.
Jakie francuskie potrawy są najbliższe zawodowym kucharzom z Polski? Królik, kaczka, pularda, croissant
Choć ten koktajl bazuje na dostępnych w zimie owocach i warzywach, to smakuje jak nadchodząca wiosna.
Koktajle są dobrym sposobem wyrobienia zalecanej przez dietetyków dziennej normy owoców i warzyw.
Faworki, pączki, oponki, cukier puder, lukier... Są jednak tacy, którzy z karnawałowych przysmaków najbardziej cenią ostatkowego śledzia
Przednówek to czas, gdy nasz organizm jest szczególnie narażony na infekcje, dlatego warto zadbać o to, czym się odżywiamy. Dziś proponuję miks rzodkwi i marchewki, czyli połączenie przeciwutleniaczy, nienasyconych kwasów tłuszczowych, fitosteroli...
Przepasane jasną obwódką, odpowiednio polukrowane i pełne nadzienia, które smakuje jak kiedyś. W tłusty czwartek tytuł Pączka Stolicy 2017 roku dla cukierni Lukullus.
Martini wstrząśnięte, nie mieszane? Najmodniej z kiszoną cebulką. Z Pawłem Rodaszyńskim, barmanem z wieloletnim stażem, rozmawia Małgorzata Minta
Buraki pieczone zachowują więcej wartości odżywczych niż gotowane. Są źródłem przeciwutleniaczy, a także kwasu foliowego, żelaza i błonnika pokarmowego, który wspomaga trawienie. Z kolei soczewica dostarcza łatwo przyswajalnego białka
Wybieramy "Pączka stolicy 2017". Zagłosujcie na cukiernię, w której pączki są najlepsze
Kupić sobie samemu - nieco głupio. Bo to niby rozpusta albo abstrakcyjna zachcianka. Co innego, gdy ma to być prezent, zwłaszcza dla wyjątkowej osoby i z wyjątkowej okazji - nie tylko na walentynki. A skoro przez żołądek do serca, tym bardziej...
Pyszna alternatywa dla porannej owsianki lub jaglanki
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.