Wraz z każdym Tłustym Czwartkiem wraca pytanie - gdzie kupić najlepsze pączki? Ja jednak, zamiast szukać na nie odpowiedzi, postanowiłam sprawdzić , jak pączki można samodzielnie zrobić . Z paczkową misją odwiedzamy warszawską restaurację "Przegryź"...
Przemierzając Normandię, docieramy w końcu na wybrzeże, do Trouville sur Mer, malowniczego miasteczka portowego i dawnego kurortu. Codziennie w pobliżu portu można kupić utaj świeże ryby i owoce morza - od ostryg różnych gatunków, przez kraby,...
Restauracja La Fine Fourchette, Falaise W drodze na normandzkie wybrzeże, zatrzymujemy się w centrum regionu, w miejscowości Falaise, która słynie z potężnego zamku Wilhelma Zdobywcy. Przed jej zdobyciem, odwiedzamy lokalną restaurację La Fine...
Pascal Sen?ze, szef kuchni i cukiernik pracujący wcześniej m.in. dla paryskiego hotelu Ritz oraz cukierni Fauchon, właściciel Château de Blavou , pokazuje, jak przygotować czekoladowe ciasto z jabłkami. Zamiast indywidualnych, pojedynczych porcji...
Makrela z musztardowym sosem remoulade i brukselką Rafał Wałęsa, Sztuczka, Gdynia Składniki (na 2 porcje) 1 świeża makrela oliwa masło Sos: 1/2 korzenia selera 2 łyżki musztardy 1 łyżka majonezu 1 łyżka szczypiorku sól, sok z cytryny, do smaku...
Korzystając z końca sezonu turystycznego, postanowiliśmy wybrać się nad polskie morze. A jeśli morze, to muszą być ryby. W poszukiwaniu ciekawych pomysłów na polskie, lokalne ryby odwiedziliśmy restaurację Mercato w gdańskim hotelu Hilton, niedawno...
Tym razem "Minta od Kuchni" odwiedza Kafe Zielony Niedźwiedź w Warszawie, Knajpę Roku 2014 według stołecznej gazety "Co Jest Grane". Restauracja jest znana z wykorzystywania polskich składników od małych producentów. Między innymi dlatego niedawno...
Pyza pyzie nierówna. Zwłaszcza, że w różnych częściach Polski mianem "pyz? nazywa się zupełnie różne dania. W Poznaniu w ten sposób określa się drożdżowe kluski gotowane na parze, podawane zwykle z mięsem i mocnym sosem. By dowiedzieć się, jak...
Lato wszędzie, podobnie jak maliny, porzeczki jagody. W poszukiwaniu przepisu na pełne letnich owoców ciasto, w kolejnym odcinku "Minty od Kuchni" zaglądam do Słodkiego Słonego, cukierni słynącej z barokowych w formie słodkości. Ponieważ w wakacje...
Co jadano na dworze Wielkiego Mistrza Krzyżackiego? Odpowiedzi na to pytanie szukamy w Malborku, w restauracji Gothic, której szefem kuchni jest Bogdan Gałązka. Dzięki zachowanym dokumentom oraz pomocy historyków, Gałązka stara się przywołać ducha...
W Malmö znajdują się trzy restauracje wyróżnione symbolem jednej gwiazdki w przewodniku Michelina. Jedną z nich , a jednocześnie pierwszą w historii szwedzką restauracją prowadzoną przez kobietę szefa kuchni, która otrzymała gwiazdkę Michelina, jest...
W Malmo, największym mieście Skanii, działają trzy restauracje wyróżnione gwiazdką w przewodniku Michelin. Jedną z nich jest Vollmers - kameralna restauracja założona przez braci Ebbe i Matsa Vollmerów. Vollmerowie to rodzina o silnych...
Skania to najbardziej na południe wysunięty region Szwecji. Z powodu żyznych gleb oraz dostępu do morza, bogactwo świeżych produktów jest czasem nazywane "Koszykiem" lub "Ogrodem Szwecji". Podczas krótkiej wyprawy do Skanii odwiedziliśmy kilku...
Paweł Oszczyk, szef kuchni restauracji La Rotisserie w hotelu Mamaison Le Regina w Warszawie, laureat nagrody Prix au Chef de L'Avenir przygotowuje zupę krem z białych szparagów z wędzoną trocią, kompresowanym jabłkiem, marynowanymi buraczkami i...
Na kolejne kulinarne spotkanie Małgorzata wybrała Salto Restaurant w Warszawie. Spotkała się tam z szefem kuchni Martinem Gimenez Castro. Jaka jest kuchnia w tym miejscu? Niewątpliwie autorska, nowoczesna południowo-amerykańska. Daniem, które...
Copyright © Agora SA