Zbieranie grzybów. Najlepiej przyjąć zasadę, że jeśli nie nauczyliśmy się dobrze rozpoznawać grzybów trujących, to nie zbierajmy nic, co jest do nich podobne. I nigdy nie zbierajmy tych, których nie jesteśmy na sto procent pewni - radzi Zofia...
Sielawki, okonie, sandacze. Podpowiadamy, gdzie zjeść lokalne świeże ryby podczas wakacyjnych wojaży. Ryba w panierce serwowana na polskim Wybrzeżu wcale nie pochodzi z Bałtyku, lecz przyjechała z obcych i dalekich łowisk.
Świątecznymi przepisami dzielą się z nami instagramerzy @pluminchocolate @rozkoszny @tochabrocha @sliwkamarta @chwastyodkuchni. Spędzają święta z rodziną i z przyjaciółmi, ale też - wirtualnie - z tymi, którzy obserwują ich na Instagramie czy...
Kolacje stanowią clou dziennego jadłospisu w krajach anglosaskich, a także we Francji, Włoszech czy w Hiszpanii. To przede wszystkim pretekst do spędzenia czasu razem przy stole.
Jak jemy w 2022 roku? Pytamy Michała Korkosza, blogera kulinarnego, Jagnę Niedzielską, edukatorkę, kucharkę i propagatorkę niemarnowania jedzenia, Alicję Rokicką, blogerkę kulinarną i autorkę książek o jedzeniu, Przemka Klimę, szefa kuchni i...
Kuchnia z resztek jest możliwa. Niemarnowanie jedzenia wyniosły z domu. Sylwia Majcher i Maia Sobczak gotują z resztek i nie marnują jedzenia.
Olia Hercules pochodzi z Kachówki nad Dnieprem, jest szefową kuchni i pisze książki o jedzeniu. Dziś wzywa do pomocy Ukrainie #CookForUkraine
W tłusty czwartek wszystko kręci się wokół pączków. Polecamy, gdzie zjeść pączka w Krakowie, Poznaniu, Wrocławiu, Warszawie. Większość cukierni założyły i prowadzą dziewczyny.
Foodporn jest jednym z najpopularniejszych hashtagów. Rozkosz płynąca z oglądania zdjęć jedzenia stała się równie przyjemna jak ta płynąca z jego konsumowania. Rozmowa z dr. n. med. Robertem Kowalczykiem, seksuologiem, współautorem książki "Sex &...
Smażony kurczak powinien być przyjemnie chrupiący, a jednocześnie soczysty. Musi być dobrze doprawiony, ale delikatny - mówi Flavia Borawska, szefowa kuchni.
W okolice chlebowego pieca trafili z różnych powodów, w różnych okolicznościach i momentach życia
Polecamy przepisy na potrawy wigilijne z gór, którymi dzielą się z nami Magda ze Starej Farmy, Marlena z Naszej Polany, Kasia z Domu Zdrojowego, Dorota z Kwiatonia.
Nie mamy certyfikatu ekologicznego, nasze ryby żyją w półdzikich stawach, których nie da się w pełni kontrolować, podskubują z dna, czego im potrzeba.
Kasza gryczana dostarcza węglowodanów, które zapewnią energię, do tego to źródło błonnika, który daje uczucie sytości. Grzyby to dawka soli mineralnych, a twaróg oraz orzechy - solidna porcja białka.
W restauracji powinnaś się czuć tak komfortowo jak u przyjaciół "na chacie", a nie jak petent w anonimowym miejscu - mówi Przemysław Klima, szefem kuchni w krakowskiej restauracji Bottiglieria, która zdobyła gwiazdkę Michelina
Urodzona w Trydencie Elena Vian jako szefowa kuchni korzysta tylko z produktów uprawianych w okolicy swojej doliny. A dania przygotowuje u gości w domach. Nazywają ją "domową szefową".
Madina Mazalieva gotuje rewelacyjnie. Z serca i zawsze tyle, by starczyło, aby podzielić się z innymi. Powstał o niej film pt. Wszyscy wszystko zjedli. Premiera 10 czerwca.
Przed pandemią koronawirusa ich bary co wieczór tętniły życiem. W lockdownie Monika i Tomasz Roehrowie zdecydowali się przeformułować swój gastronomiczny biznes. Zamiast pracować po nocach otwierają się co rano, a zamiast negroni sprzedają pieczywo,...
Apetyt na jedzenie dające poczucie bezpieczeństwa raczej nam nie minie, ale będziemy oczekiwać, by było ono dobrej jakości oraz - na ile to możliwe - zdrowe
Takiego obrotu spraw przy plebiscycie na Najlepszy Pączek Warszawy nie spodziewał się nikt z jurorów. Po raz pierwszy w historii naszego rankingu pierwsze miejsce zajmują dwa pączki. Do tego nasi czytelnicy wybrali zupełnie inaczej niż jury.
Trwa nasz plebiscyt na najlepszego pączka Warszawy 2021. Zachęcamy do głosowania, a przy okazji polecamy inne ciastka na tłusty czwartek, które można kupić w Warszawie.
Wybieramy najlepszy pączek w Warszawie roku 2021. To plebiscyt Czytelników, ale swój werdykt wyda też jury, w którym zasiadą: Monika Brodka, Agata Zięba, Michał Korkosz, Michał Nogaś oraz Małgosia Minta.
Wybrałyśmy dla was 19 restauracji i cukierni z miast w całej Polsce, w których możecie zamówić pyszne i wyjątkowe dania oraz wypieki na święta. Restauratorki i szefowe kuchni przygotowały na święta śledziki, pierogi, zupy, dania główne i ciasta, z...
- Od momentu, gdy zamknęliśmy się w domach, ruch na stronie mojego kulinarnego bloga zwiększył się kilkukrotnie. Najczęściej wyszukiwane są proste przepisy dla początkujących - mówi Marta Dymek, autorka książki "Jadłonomia po polsku":
Zupa z perzu, karp z soi, budyń z kapusty i tort fasolowy. Nie, to nie jest wegańskie menu modnej knajpy. Takie potrawy gościły na polskich stołach (tam, gdzie były jakieś stoły) w czasie okupacji. Rozmowa z Aleksandrą Zaprutko-Janicką, autorką...
Sałatka z soczewicy, koziego sera i pomidorków koktajlowych to szybkie i pyszne danie na lunch lub kolację.
Co zrobić z pieczywem, które nie jest już pierwszej świeżości, ale wciąż nadaje się do zjedzenia?
Im cieplej, tym częściej zdarza się nam sięgać po wysoko słodzone czy gazowane napoje. Te, niestety, nie należą do szczególnych ulubieńców dietetyków, szczególnie ze względu na zawarte w nich cukry proste.
Przyznam się, że mając do wyboru białe i zielone szparagi, zazwyczaj wybieram te drugie - głównie ze względu na łatwość ich przygotowania
Na dobre rozpoczął się sezon wycieczek, pikników i posiłków w plenerze. A ta sałatka idealnie nadaje się na takie okazje.
Wariacja na temat klasycznego wiosennego twarożku, ale z grecką nutą. Idealnie nada się jako przystawka na kolację, do kanapek do zabrania na wycieczkę rowerową lub na przekąskę na majowy piknik
Szparagami można się objadać bezkarnie, bo są niskokaloryczne.
Im więcej wiosny, tym bardziej pragniemy zielonego. I choć na pełnię sezonu nowalijkowego trzeba jeszcze poczekać, już teraz można się cieszyć kiełkami i młodymi ziołami dostarczającymi mikroelementów i witamin. W tej sałatce połączyłam je z...
Jajka przepiórcze warto włączyć do jadłospisu nie tylko ze względu na ich urokliwy wygląd
Z wyglądu przypomina liście konwalii, ale wystarczy przysunąć zielony bukiecik do nosa, by od razu poznać, z czym ma się do czynienia. Czosnek niedźwiedzi to wyborne ziele, które wyznacza początek sezonu na nowe, młode warzywa i zioła
Wiosna to czas generalnych porządków w kuchennych szafkach. Czas pozbyć się resztek pozostałych po szykowaniu innych dań. Przy okazji możemy przygotować tę sałatkę
Choć pewnie jak ja nie możecie się już doczekać wiosny, jeszcze chwilę przyjdzie nam się przemęczyć z zimowymi zapasami oraz przednówkowymi warzywami
Dobry pomysł na przednówkowy, rozgrzewający i sycący obiad - w dodatku taki, którego przygotowanie nie zajmie wiele czasu. Ziemniaki są bogate w skrobię, dlatego przygotowana z nich zupa nie potrzebuje zasmażki ani śmietany do zagęszczenia.
Rokitnik, ze względu na smak nazywa się go ananasem północy, a przez wzgląd na wartości odżywcze - złotem Syberii
Włosi pewnie się obruszą na takie pomysły, ale co poradzę - makaron soba kocham nie mniej niż włoskie spaghetti i czasem stosuję je wymiennie w kuchni, łamiąc wszelkie kulinarne konwenanse.
Copyright © Agora SA