Tegoroczna edycja Festiwalu Singera dostarczy solidnej porcji atrakcji zarówno dla ducha, jak i dla ciała. Uczestniczące w nim restauracje przygotują żydowskie i izraelskie przysmaki.
Niektóre przypominają puszyste pompony, inne - pomalowane na pastelowo stiuki. A co najlepsze, nadają się do garnka i na patelnię!
Misa świeżej sałaty to idealne dopełnienie każdego letniego obiadu czy kolacji. Sałata zyska na smaku i wartości odżywczej dzięki dodaniu prażonych ziaren.
Brzoskwinie dostarczają nam wapnia i magnezu. Są także źródłem prowitaminy A, która neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników. Pasują do wegańskiej panna cotty.
Podczas trwających właśnie igrzysk olimpijskich wybitni kucharze prowadzą w Rio kuchnię dla ubogich i bezdomnych. Do przygotowania posiłków używają produktów z olimpijskich stołówek, które mogłyby trafić na śmietnik.
Awokado to świetne źródło wit. A i E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. Awokado jest kaloryczne, ale sycące
To idealny obiad w upalny dzień. Pomidory są świetnym źródłem potasu, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi, wit. C oraz likopenu chroniącego serce.
Macerowane w owocach z nalewek, macerowane w cydrze, dojrzewające przez długie miesiące, inkrustowane pleśnią. I drapcie się w berety, bracia serowarzy znad Sekwany
Idealny dodatek do potraw z grilla lub danie samo w sobie. Pomidory dostarczają likopenu, który chroni serce i poprawia odporność.
Kucharze dowiedzą się, jak powstają wysokiej jakości produkty, a uczniowie - jak w kreatywny sposób wykorzystać warzywa, owoce, jadalne kwiaty i zioła. To cel projektu Gastro Garden, inicjatywy Technikum Ogrodniczego z ul. Bełskiej i kucharza...
Dobre książki można pochłonąć na jeden raz, zwłaszcza te o dobrym jedzeniu. W ten weekend będzie ku temu świetna okazja: Targi Książki Kulinarnej.
To danie można przygotować nawet w warunkach polowych. Patisony lepiej wybierać małe - są bardziej soczyste i jędrne.
Jagody to znakomite źródło wit. C, antocyjanów oraz flawonoidów, które wymiatają wolne rodniki przyspieszające starzenie. Dodawaj je do sałatek, koktajli i owsianek.
Jeśli kręci nas to, co jest na talerzu, warto zainteresować się, jak to coś powstaje.
Fattoush to sałatka. Jej bazą są podpieczone kawałki chleba pita oraz sezonowe warzywa z bazarku i świeże zioła. To idealny pomysł na lekki letni obiad, który dostarczy nam witamin i błonnika.
Bób to źródło białka, błonnika i kwasu foliowego. Najlepiej kupić młody, drobny i gotować go krótko w lekko osolonej wodzie, a potem zjadać wraz ze zdrowymi łupinkami
Sery zagrodowe, przetwory, pieczywo, świeże owoce i warzywa będzie można kupić w odrestaurowanej Hali Koszyki. Za nowe wcielenie dawnego bazaru odpowiadać będzie Targ Śniadaniowy.
We współczesnej kuchni wszystko można odmierzyć, zważyć i się uda. Z ogniem tak nie jest
Biały ser zasługuje na miano najbardziej typowego polskiego nabiału. Kulinarnego dobra narodowego
Truskawki dostarczają solidnej dawki witaminy C (100 g owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie na nią), ale też witamin z grupy B oraz mikroelementów. I są niskokaloryczne (30 kcal/100 g).
Kilka drewnianych klocków i ukryty w ich wnętrzu ceramiczny mechanizm - takie podejście do przedmiotu mają twórcy marki Tylko.
Szefowa kuchni restauracji Malika zdradza, na czym jest tażin oraz jak przygotować wegańską wersje tej popularnej marokańskiej potrawy. Tażin to jeden z symboli marokańskiej kuchni. Mianem tym określa zarówno dwuczęściowe, ceramiczne naczynie,...
Komponując menu na grilla, warto pamiętać, by nie zabrakło w nim świeżych sałat czy warzyw na chwilę rzuconych na ruszt. Dymki z sosem z orzeszków ziemnych są świetnym źródłem białka i tłuszczów.
Młode buraki ćwikłowe, ich liście, łodygi oraz korzenie to źródło wielu cennych substancji odżywczych, m.in. witamin A i C, żelaza, a także kwasu foliowego. Botwinka jest też niskokaloryczna.
Płatki zbóż i kasze to najlepsza dawka energii rano. Nieprażone ziarna gryki mają więcej składników odżywczych, dostarczają nie tylko węglowodanów, ale także białka, soli mineralnych oraz witamin B1 i PP.
Hasło ?nocna gastronomia? dotychczas kojarzyło się głównie z czynnymi całą dobę dziuplami oferującymi kebab, ewentualnie hot dogiem lub hamburgerem kupionym na śródmiejskiej stacji benzynowej. Ale teraz ma się to w Warszawie zmienić
To danie jest popularne we Włoszech, a pod nazwą mamałyga - w Rumunii czy Mołdawii. Kukurydza nie ma glutenu. W tej wersji sprawdzi się zamiast pieczywa, np. na pikniku.
Mając na koncie zerowe doświadczenie, wskrzesiły niszową i mało opłacalną hodowlę pstrągów potokowych w Ojcowskim Parku Narodowym. Teraz ich ryb możemy spróbować w najlepszych restauracjach w całej Polsce, a także w samym Ojcowie
Tym razem danie, które przywróci energię po długim spacerze lub rowerowej wycieczce. A jego przygotowanie zajmie ci mniej niż pół godziny.
Sezon na polskie szparagi nie jest długi, więc warto już zaplanować obiad z nimi w roli głównej. Jak jedzenie szparagów wpływa na organizm, opisujemy w tekście "12 powodów, dla których warto jeść szparagi".
Sezon jest krótki - nie przegap go! Szparagi dostarczają witaminy C oraz witamin z grupy B, a także potasu i magnezu. Usprawniają trawienie i są niskokaloryczne (ok. 20 kcal/100 g).
Forsycja - na herbatkę, bratki - do ciastek, a elegancka magnolia - do charakternych pikli. Kwiatów deptać nie wypada. Ale zjadać - jak najbardziej.
Botwinka, czyli młode liście buraka ćwikłowego, dostarcza witamin A i C, a także żelaza, wapnia i kwasu foliowego. Przyspiesza przemianę materii, a tego oczekujemy od wiosennych potraw.
Rzodkiewki są źródłem potasu i związków siarki, które działają korzystnie na wygląd włosów i paznokci. Gdy w przypływie nowalijkowego entuzjazmu kupisz zbyt dużo rzodkiewek, z niewykorzystanych przygotuj pikle - do kanapek czy sałaty.
Kokoszniki, kury, żardiniery. Kiedyś obowiązkowy element nakrytego stołu, dzisiaj nawet nie bardzo wiemy, co to takiego. O tym, dlaczego nasze naczynia tak bardzo się zmieniły, oraz o wykradaniu filiżanek z kredensu ciotki opowiada Beata Bochińska.
Dla Julii Bosski kuchnia to nie tylko pasja, ale i misja. Wydawanymi dla mieszkańców Berlina obiadami czwartkowymi chce udowodnić, że polskie smaki mogą zaskoczyć i zachwycić
Młody, chrupiący szpinak to bogactwo przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki odpowiadająca ze szybsze starzenie i choroby.
Pojawiają się wcześnie, gdy inne rośliny dopiero kiełkują. Poznasz je po zapachu
Imbir ma właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Owoce cytrusowe dostarczą przeciwutleniaczy i witaminy C, a swojska marchewka - beta-karotenu. Taki zestaw wspomoże wiosenny detoks.
Jeśli po świętach zostało nieco drożdżowej baby, która straciła miękkość, a którą żal wyrzucić, można przygotować bostocki, czyli grzanki z kremem
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.