Franklin D. Roosevelt żalił się żonie: "Czy pamiętasz, jak mniej więcej miesiąc temu poczułem się źle po kurczaku, bo dostałem go sześć razy, dzień po dniu?" Kto teraz zostanie pierwszym szefem kuchni w USA? Kto będzie przyrządzał dla Trumpa te...
Idealna na nieprzyjemne zimowe dni. I dostarczająca wartościowych składników odżywczych. Jarmuż to świetne źródło witamy K, C, żelaza oraz błonnika, a fasola - białka roślinnego i witaminy B1
Pieką od sześciu lat, a od prawie dwóch w murach swojej piekarni. Ale mówią, że to wciąż małe wyzwanie. Tu nie ma jednego, zawsze działającego przepisu
Zaliczana do tzw. superfoods quinoa, czyli komosa ryżowa, to świetne źródło wartościowego białka oraz błonnika
Słodkie ziemniaki to znakomity materiał do przyrządzania szybkich zimowych potraw
Zdrowe śniadanie pyszne jak deser. Kasza jaglana jest bogata w białko oraz witaminy z grupy B, a mleko kokosowe oraz migdały stanowią źródło korzystnych dla organizmu kwasów tłuszczowych.
Jest tani i można się nim najeść o dowolnej porze dnia i nocy. Choć pochodzi z daleka, na dobre wpisał się w nasz codzienny jadłospis. Niezależnie do tego, czy na cienkim cieście, czy w bułce
To przepis na koktajl idealny po karnawałowych szaleństwach.
Rozmiar ma znaczenie - przynajmniej jeśli chodzi o wpływ rozmiaru bąbelków na smak musujących win. Do takiego wniosku doszedł zespół naukowców pod kierunkiem prof. Gérarda Ligera-Belaira z Uniwersytetu w Reims.
"Pierwsze piwo? Czeski pilzner. Potem długo szukałam swoich smaków, aż spróbowałam piwa z belgijskich browarów i zrozumiałam, że przede mną jeszcze wiele do odkrycia. Później już nic nie wyglądało jak wcześniej" - mówi Arletta Ziemian,...
"Sezonowo", "lokalnie", "zdrowo", "dawne odmiany". Kuchenne "must know 2017" brzmi jak refren dobrze znanej, granej od wielu lat piosenki. Ale już jej zwrotki są jak rap na spotkaniu kółka różańcowego: węgiel w koktajlach, czerwone wino podawane na...
Ten chutney ma same zalety. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do sylwestrowych dań czy karnawałowych przystawek.
W Portugalii - dorsz z kapustą i jajkiem, w Hiszpanii - owoce morza, we Francji - kapłon faszerowany kasztanami, we Włoszech - knedle ze speckiem, pierożki, kopytka. Szefowie kuchni warszawskich restauracji mówią nam, co jada się na święta w...
Pomysł na ekspresowy jadalny prezent - zrobiony własnoręcznie z miodu i orzechów - zdrowszy od słodyczy kupowanych w sklepach
Dobrze, że sezon na cytrusy przypada na naszą zimę, bo możemy dostarczyć sobie zastrzyk witamin w naturalnej postaci
W szare zimowe dni trudno nie tęsknić do smaków lata i dojrzałych w słońcu warzyw
Salvador Dali wymyślił telefon z homarem zamiast słuchawki. Ale cenił też homary na talerzu
Ciecierzycę w puszce warto mieć pod ręką, bo pozwala szybko przygotować pełnowartościową przekąskę
Masz czasem ochotę na talerz rozgrzewającej, gęstej zupy? Ugotuj krem z pora
Pieczona dynia sprawdzi się zarówno jako dodatek do dania głównego, jak i samodzielna potrawa - i to taka, która wymaga minimalnego nakładu pracy
Jarmuż to dietetyczny hit. Jak inne zielone warzywa stanowi świetne źródło żelaza, a także dostarcza witaminy K oraz błonnika, który wspomaga trawienie
Dla wielu osób rozgotowana, mdła brukselka to jedzeniowa trauma z dzieciństwa.
Mówi się, że jesteśmy tym, co jemy. Patrząc na Sarah Britton, jej dziewczęce długie warkocze, rumiane policzki, od razu ma się ochotę zapytać ją, co jadła na śniadanie, a także na kolacje oraz obiady przez ostatni tydzień
Pomidory to źródło likopenu - silnego przeciwutleniacza, który pomaga niwelować szkodliwe działanie wolnych rodników. A ciecierzyca dostarczy energii oraz łatwo przyswajalnego, wartościowego białka.
Przepisy przeplatają się ze wspomnieniami i krótkimi tekstami o historii kraju i zamieszkujących ją grup etnicznych, wprowadzającymi w arkany polskiej kuchni, regionalnych specjałów czy tradycji związanych z kulturą stołu
Kurkuma, suszona i mielona, zazwyczaj używana jest do dosmaczania potraw. Ale może być też bazą rozgrzewającego naparu, który świetnie się sprawdzi, gdy łapie nas przeziębienie.
Aksamitne poduszki z cienkiego jak papier ciasta i zapiekane figi z pesto. To tylko niektóre z przysmaków, jakie pojawiły się podczas kolacji wydanej we wtorek przez Baracka Obamę na cześć premiera Włoch Matteo Renziego. Było to ostatnie oficjalne...
Kasza jaglana to źródło białka i witamin z grupy B. Dynia dostarcza beta-karotenu, a orzechy laskowe - nienasyconych kwasów tłuszczowych
Banh mi ze smażoną wieprzowiną według Viet Street Food Składniki: 2 małe bagietki Na mięso: 250 g mielonej wieprzowiny łyżeczka trawy cytrynowej łyżka sosu rybnego łyżeczka sosu sojowego szczypta soli i pieprzu Na tofu: 200 g dobrego tofu olej do...
Mateusz Gessler, znany warszawski restaurator otworzy w Hali Koszyki dwie autorskie restauracje. Będą stanowić ułamek knajp i sklepów, które pojawią się przy Koszykowej. Małgorzata Minta sprawdziła, co będzie można zjeść i kupić w nowym miejscu.
=Banh mi ze smażoną wieprzowiną według Viet Street Food Składniki: 2 małe bagietki Na mięso: 250 g mielonej wieprzowiny łyżeczka trawy cytrynowej łyżka sosu rybnego łyżeczka sosu sojowego szczypta soli i pieprzu Na tofu: 200 g dobrego tofu olej do...
Porcja makaronu w kremowym sosie to idealne "comfort food" na jesienne popołudnie. Dynia to świetne źródło beta-karotenu, który zwalcza szkodliwe wolne rodniki
Przygotowane w domu powidła śliwkowe to jedne z najzdrowszych przetworów. Udają się bez cukru! Są źródłem potasu, który reguluje ciśnienie krwi. Dzieciom warto podać powidła śliwkowe przy zaparciach.
Kacze języczki i ślimaczy kawior, desery zdobione leśnym porostem. Nie trzeba się ruszać z Warszawy, by tego spróbować.
Czym dla Krakowa obwarzanek, tym dla Lublina cebularz. W niewielkim chlebowym placku z cebulą zapisana jest historia ludzi, którzy zamieszkiwali niegdyś to miasto
Figi są bogate w błonnik wspomagający trawienie i potas, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Pasują na deser, do sałatki albo na przystawkę
Pomidory to znakomite źródło likopenu, który wzmacnia odporność oraz pomaga obniżyć ryzyko chorób serca i raka. Poza tym pomidory dostarczają witamin z grupy B i potasu
Bigosek z raków i ryb, karpie w owocowym soku, a na deser słodka polewka z migdałów - to tylko niektóre z dań, jakie pojawią się na stole podczas historyczno-kulinarnego spektaklu, który w sobotę odbędzie się w Muzeum Pałacu w Wilanowie. Publiczność...
Ta przekąska, choć lekka, dzięki orzeszkom pinii dostarczy nam białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, magnezu i cynku.
Idealna na pierwsze jesienne poranki albo popołudnia, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Płatki to źródło witamin z grupy B oraz błonnika wspomagającego trawienie.
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.