Małgorzata Minta
-
Tosty z truskawkami w balsamico
Co zrobić z pieczywem, które nie jest już pierwszej świeżości, ale wciąż nadaje się do zjedzenia?
31-05-2019 05:50 -
Woda truskawkowo-melisowa
Im cieplej, tym częściej zdarza się nam sięgać po wysoko słodzone czy gazowane napoje. Te, niestety, nie należą do szczególnych ulubieńców dietetyków, szczególnie ze względu na zawarte w nich cukry proste.
24-05-2019 05:54 -
Białe szparagi z kaszą gryczaną
Przyznam się, że mając do wyboru białe i zielone szparagi, zazwyczaj wybieram te drugie - głównie ze względu na łatwość ich przygotowania
17-05-2019 05:51 -
Sałatka z młodych ziemniaków
Na dobre rozpoczął się sezon wycieczek, pikników i posiłków w plenerze. A ta sałatka idealnie nadaje się na takie okazje.
10-05-2019 06:00 -
Dip z fety i rzodkiewki
Wariacja na temat klasycznego wiosennego twarożku, ale z grecką nutą. Idealnie nada się jako przystawka na kolację, do kanapek do zabrania na wycieczkę rowerową lub na przekąskę na majowy piknik
02-05-2019 05:52 -
Szparagi z kaparami i skórką cytryny
Szparagami można się objadać bezkarnie, bo są niskokaloryczne.
26-04-2019 05:52 -
Wiosenna sałatka z zielonym sosem [Minta]
Im więcej wiosny, tym bardziej pragniemy zielonego. I choć na pełnię sezonu nowalijkowego trzeba jeszcze poczekać, już teraz można się cieszyć kiełkami i młodymi ziołami dostarczającymi mikroelementów i witamin. W tej sałatce połączyłam je z...
19-04-2019 05:55 -
Wiosenne tartinki z jajkami przepiórczymi
Jajka przepiórcze warto włączyć do jadłospisu nie tylko ze względu na ich urokliwy wygląd
12-04-2019 05:52 -
Pesto z czosnku niedźwiedziego
Z wyglądu przypomina liście konwalii, ale wystarczy przysunąć zielony bukiecik do nosa, by od razu poznać, z czym ma się do czynienia. Czosnek niedźwiedzi to wyborne ziele, które wyznacza początek sezonu na nowe, młode warzywa i zioła
05-04-2019 05:51 -
Sałatka z ziaren i zbóż
Wiosna to czas generalnych porządków w kuchennych szafkach. Czas pozbyć się resztek pozostałych po szykowaniu innych dań. Przy okazji możemy przygotować tę sałatkę
29-03-2019 05:51 -
Sałatka z fasolki i pieczonych pomidorów [Minta]
Choć pewnie jak ja nie możecie się już doczekać wiosny, jeszcze chwilę przyjdzie nam się przemęczyć z zimowymi zapasami oraz przednówkowymi warzywami
22-03-2019 05:55 -
Krem ziemniaczany z fetą i cytryną [MINTA]
Dobry pomysł na przednówkowy, rozgrzewający i sycący obiad - w dodatku taki, którego przygotowanie nie zajmie wiele czasu. Ziemniaki są bogate w skrobię, dlatego przygotowana z nich zupa nie potrzebuje zasmażki ani śmietany do zagęszczenia.
15-03-2019 05:56 -
Witaminowe smoothie z rokitnika [Minta]
Rokitnik, ze względu na smak nazywa się go ananasem północy, a przez wzgląd na wartości odżywcze - złotem Syberii
01-03-2019 05:55 -
Makaron soba z pistacjami i cytryną
Włosi pewnie się obruszą na takie pomysły, ale co poradzę - makaron soba kocham nie mniej niż włoskie spaghetti i czasem stosuję je wymiennie w kuchni, łamiąc wszelkie kulinarne konwenanse.
22-02-2019 05:50 -
Stir fry z brukselki i tofu
Brukselka i tofu tworzą świetną parę.
15-02-2019 05:52 -
Tajskie zielone curry z warzywami
Zielone curry, sycące i rozgrzewające, świetnie sprawdzi się w chłodne, posępne dni. Ta potrawa rodem z Tajlandii to też sposób na resztki warzyw, które pozostały nam z przygotowania innych potraw. Nie pozwólmy im się zmarnować!
08-02-2019 05:53 -
Bakaliowy miks dla narciarzy
Przy pięknej słonecznej pogodzie i dobrych warunkach narciarskich, gdy szkoda każdej chwili spędzonej poza stokiem, może się zdarzyć, że nagle dopadnie nas głód. Zamiast sięgać po batoniki czy ciastka ze sklepu, lepiej zawczasu przygotować się na...
01-02-2019 05:57 -
Karierę menedżerską w korporacji zamieniła na biznes kapuściany
W dzieciństwie w ogórkach spędzałam wakacje. Miałam ich po uszy i robiłam wszystko, by się wyrwać. Zabawne, że po latach w tych ogórkach i kapuście wylądowałam LFz="Wysokie Obcasy" LFo=4 LFd="Tekst ukazał się 29 września 2018 r. w Wysokie Obcasy"
22-01-2019 15:00 -
Sałata z jarmużu i cytrusów
Jarmuż to właściwie symbol zdrowego jedzenia. Jest ceniony ze względu na zawartość witaminy K i C oraz błonnika pokarmowego
25-01-2019 05:53 -
Poranna kasza z tahiną i jabłkiem
Idealna na rozgrzewkę o poranku. Kasze to źródło węglowodanów złożonych oraz błonnika, zapewniają poczucie sytości na długi czas. Zawierają też białko i witaminy z grupy B. Tahina, czyli gęsta pasta z ziaren sezamu, to z kolei świetny dodatek nie...
17-01-2019 15:56 -
Popcorn z pieprzem i cytryną [MINTA]
Ze wszystkich słonych przekąsek najbardziej lubię prażoną kukurydzę, zwłaszcza tę domową, z wysokiej jakości ziaren. Jest bardziej wartościowa od kupnej, która zwykle jest przesolona i czasem przyrządzana na utwardzanych tłuszczach roślinnych....
11-01-2019 05:55 -
Pieczony ananas z miodem i pieprzem
Egzotyczne owoce to miła odmiana po tradycyjnych, świątecznych łakociach
04-01-2019 05:51 -
Śliwki w korzennej czekoladzie [Minta]
Nie jestem fanką pralinek i cukierków, ale do śliwek w czekoladzie mam wielką słabość. Na sumieniu jest nieco lżej, że przecież większość słodkości stanowi suszona śliwka, czyli źródło mikroelementów i błonnika regulującego trawienie. Z kolei gorzka...
28-12-2018 05:57 -
Zimowa herbata pod choinkę
Idealna na prezent gwiazdkowy, szczególnie miły, bo samodzielnie wykonany
21-12-2018 05:51 -
Marchewkowa zupa z curry
Przyprawy zazwyczaj dodajemy dla smaku. Tymczasem kurkuma czy imbir to także źródło substancji o działaniu przeciwzapalnym i antybakteryjnym. Rozgrzewającą zupę warzywną warto gotować właśnie teraz, kiedy rośnie ryzyko przeziębienia
14-12-2018 05:53 -
Jaglanka jak mango lassi
Lassi, przysmak rodem z Indii, było inspiracją dla poniższego przepisu. Jego bazą jest kasza jaglana ceniona ze względu na lekkostrawność, zawartość białka, soli mineralnych oraz witamin z grupy B. Jest też w naturalny sposób pozbawiona glutenu.
07-12-2018 05:51 -
Pieczona brukselka z sosem sezamowym
Brukselka, czyli odmiana kapusty, może cieszyć nie tylko swoim uroczym wyglądem, ale też delikatnym smakiem - jeśli tylko odpowiednio się ją przygotuje. Podobnie jak inne warzywa krzyżowe brukselka stanowi dobre źródło sulforafanu, który jest...
30-11-2018 05:56 -
Radicchio z winogronami
Z radicchio, czyli gatunkiem cykorii o purpurowych liściach, warto się polubić, ale jej goryczkowaty smak nie wszystkim przypada do gustu. Jednak odpowiednio przygotowana i połączona ze słodkimi dodatkami świetnie wpisze się w jesienne menu
23-11-2018 05:53 -
Brokuł z kremem z sera pleśniowego
Aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych, brokuły najlepiej krótko blanszować lub gotować na parze. Można je też zgrillować
16-11-2018 05:51 -
Pieczone buraki z żurawiną
Idealnie sprawdzą się jako dodatek do pieczonych mięs (np. świętomarcińskiej gęsiny), ale też jako lunch do zjedzenia w pracy
09-11-2018 05:50 -
Tosty z mozzarellą i duszonymi jabłkami
Mówi się, że jedno jabłko dziennie to gwarancja zdrowia. Zwłaszcza jesienią, gdy mamy dostęp do wielu gatunków tych owoców
02-11-2018 05:52 -
Kanapki z pieczoną dynią
Jesienią dynia to stała bywalczyni mojej kuchni - nie tylko dlatego, że ładnie prezentuje się na kuchennym blacie, ale też dlatego, że to piękne warzywo można wykorzystać do wszystkiego
26-10-2018 05:51 -
Hummus z dynią hokkaido
Dynia to świetne źródło beta-karotenu, który jest zaliczany do silnych przeciwutleniaczy, a także witaminy C.
19-10-2018 05:54 -
Sałatka z pieczonego kopru i śliwek
Koper włoski to nie była w moim przypadku miłość od pierwszego wejrzenia czy raczej posmakowania. Jeśli macie podobny problem, spróbujcie go w połączeniu z kwaskowatymi, świeżymi dodatkami
12-10-2018 05:53 -
Salsa z bakłażana i pomidorów
To może być świetny dodatek do grillowanej ryby, świeżych serów albo tostów z razowca. A przy okazji - sposób na wykorzystanie ostatnich bakłażanów i pomidorów.
05-10-2018 05:51 -
Fasolka z pomidorami z patelni
Z półek warzywniaków kuszą kolorowe warzywa sezonowe, które świetnie nadają się do przygotowania lekkiej kolacji czy obiadu. Można je też zabrać do pracy na lunch
28-09-2018 05:52 -
Spacerkiem przez paryski targ
Gdy jestem w obcym kraju, zamiast zaliczać atrakcje turystyczne, rozglądam się za targami. To jedno z najlepszych miejsc na poznanie obcej kuchni i kulinarnych zwyczajów LFz="Magazyn Świąteczny" LFd="Tekst ukazał się 15 listopada 2014 r. w tygodniku...
19-09-2018 14:59 -
Gruszkowy dżem z rozmarynem
Ten dżem nie nadaje się do długiego przechowywania, ale wytrzyma kilka dni w lodówce
21-09-2018 05:53 -
Sałatka z fasolki z parmezanem
Gdy zaczyna się rok szkolny, na wszystko mamy za mało czasu. Wtedy szczególnie potrzebna jest nam energia, by stawić czoło codziennym obowiązkom i napiętemu harmonogramowi dnia
14-09-2018 05:53 -
Surówka z kalafiora i komosy ryżowej
Ta surówka idealnie sprawdzi się jako posiłek, który można włożyć do pudełka na lunch i zjeść w pracy lub w szkole
07-09-2018 05:53