Warszawa, pomost 511. Przed szóstą rano ładujemy się do pychówek razem z zapasami, które Jerzy Nogal dzielnie przygotował o świcie, by ugotować nam obiad na plaży. Gdy docieramy na miejsce, świeci już pełne słońce, można zacząć piknik
W garnku Jerzego Nogala tym razem pyszne risotto z wężymordem. Na początku przygody z tym daniem, robimy bulion ze świeżych warzyw. Później przysmażamy na maśle korzeń wężymorda. Risotto zaczynamy od przysmażenia cebuli, do której następnie dodajemy...
Na winie, z grzankami serowymi, na największe nawet chłody. Gotujemy zupę cebulową z Jerzym Nogalem. Oto zupa, która rozgrzeje nawet największego zmarzlucha. W sam raz na nadchodzącą zimę. Potrzebne nam będą: włoszczyzna, oliwa, cebula, masło, ser...
Jerzy Nogal tym razem nadaje nie z pola, a z... Hali Mirowskiej, gdzie postanowił kupić jarmuż potrzebny do jego nowego "super dania". Będzie to kluczowy składnik zupy jarmużowej. Zdaniem Nogala dodanie kiełbasy palcówki (dojrzewającej suszonej...
Do Halloween coraz bliżej, dlatego Jerzy Nogal postanowił zająć się dyniami już teraz. Różne odmiany dyń nadają się do różnych potraw, niektórych nie gotuje się w ogóle. Nasz kucharz wybrał te, które nadają się do zupy dyniowej oraz sałatki....
Zwykły ziemniak daje nieograniczone możliwości kulinarne - dowodzi Jerzy Nogal, który tym razem prezentuje kultowy przepis na pyzy, jak z legendarnego warszawskiego Bazaru Różyckiego. Boskie, nieziemskie wręcz pyzy z omastą można było kupić w słoiku...
W dzisiejszym odcinku króluje papryka. Jerzy Nogal udał się do gospodarstwa "państwa Ziółko" - Maryli i Piotra Rutkowskich, którzy uprawiają wiele odmian papryki, od słodkich po pikantne chilli. Z tytułowych warzyw powstanie zupa paprykowo-rybną....
Najpierw szklany sufit, potem - szklana zjeżdżalnia. Dlaczego to nieuniknione? Agnieszka Kublik rozmawia z dr psychologii Aleksandrą Cisłak o "męskich" zawodach, stereotypach płci i ich wpływie na sytuację kobiet w świecie biznesu i polityki.
W dzisiejszym odcinku Jerzy Nogal wybrał się do gospodarstwa ogrodniczego Rysiny Zdzisława i Elżbiety Majlert, by z wyhodowanych przez nich bakłażanów przygotować pyszne dania. I tak ze świeżych bakłażanów powstały mutabal, babaganusz i makaron alla...
Początek jesieni to dobry moment, żeby zrobić przetwory na zimę. Tym razem Jerzy Nogal podpowiada, jak przygotować tradycyjne ogórki kiszone i co dodać do weków, żeby wzbogacić ich smak. Ponadto zdradza przepis na sałatkę słodko-kwaśną z ogórków. Do...
Do Halloween jeszcze dużo czasu, ale Jerzy Nogal postanowił zająć się dyniami już teraz. Różne odmiany dyń nadają się do różnych potraw, niektórych nie gotuje się w ogóle. Nasz kucharz wybrał te, które nadają się do zupy dyniowej oraz sałatki....
Solony karmel Cukier Śmietanka 36% Sól gruba morska Cukier rozsyp równomiernie na suchej patelni i podgrzewaj na małym ogniu niech się rozpuści. Nie poruszaj patelnią ani nie mieszaj go, bo się zbryli. Gdy lekko zacznie brązowieć wlej śmietankę i...
Szakszuka Składniki: 3-4 jajka 1 średnia (ok. 70 g) szalotka 3-4 ząbki czosnku 6-8 średnich pomidorów 1/2 strąka słodkiej papryki 1/4 strączka papryki chili ok. 4 łyżki oliwy szczypta mielonego kminu rzymskiego, za'ataru lub ras el hanut mała garść...
Wystarczy mąka i jajka. Potem trzeba zagnieść ciasto i na trochę je odstawić. Następnie rozwałkowany placek kroimy w cienkie paski i gotowe! Ważne, żeby makaron był ugotowany al dente. Wtedy zawiera tryptofan, niezbędny do produkcji serotoniny. A to...
Czy po espresso nie stanie mi serce? Wodę pijemy przed, żeby zneutralizować inne smaki. Ze spienionym mlekiem to espresso macchiato, cappuccino jest niewiele większe, a flat white to już biała kawa. Jak i gdzie pić kawę żeby nie zwariować? Czy w...
Jedzenie jabłek jest ostatnio bardzo modne, ale kto powiedział, że trzeba je spożywać tylko na surowo? Trener kulinarny Jerzy Nogal, postanowił wesprzeć naszych sadowników przygotowując dwa świetne i proste dania z jabłek. Smacznego! Czytaj...
Jedzenie jabłek jest ostatnio bardzo modne, ale kto powiedział, że trzeba je spożywać tylko na surowo? Trener kulinarny Jerzy Nogal, postanowił wesprzeć naszych sadowników przygotowując dwa świetne i proste dania z jabłek. Smacznego! Więcej w...
Fotodziennik to osobista kronika fotograficzna, którą od blisko 30 lat prowadzi Anna Beata Bohdziewicz
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.