Warzywa to źródło witamin i wielu składników odżywczych. Dzieci do prawidłowego rozwoju bardzo ich potrzebują. Niestety, surówka nie należy do ich ulubionych potraw. Są jednak triki, które mogą zachęcić dzieci do jedzenia zielonego
Ma bezpośredni wpływ na krzepliwość krwi. Dlatego niektóre osoby z chorobami układu krążenia powinny codziennie "tropić ją" na talerzu.
Chcesz zgubić brzuch? Masz problem z podjadaniem? Z naszym planem dietetycznym wyrobisz sobie dobre nawyki i nie będziesz głodować. Oto tygodniowy elastyczny jadłospis i lista zakupów.
Nie jem, bo nie. Nie jem, bo nie lubię. Nie jem, bo tego nie znam. Nie jem, bo nie jadam niczego zielonego... My nazywamy to grymaszeniem, a naukowcy dzielą na dwa zjawiska.
Gdy chorują twoje stawy, pomóc może dieta. Oto przykładowy jadłospis do stosowania w stanach zapalnych.
28 proc. osób ze zdiagnozowanym zespołem jelita nadwrażliwego odczuwa dolegliwości już po 15 minutach od zakończenia posiłku, a u ponad 93 proc. osób zaostrzone symptomy utrzymują się nadal jeszcze po trzech godzinach od jedzenia.
Czy codzienne ważenie wspomaga odchudzanie?
Weganizm. Do przejścia na dietę roślinną warto się przygotować. Opróżnić swoją lodówkę z produktów odzwierzęcych. I pójść na zakupy. Czego się pozbyć, a co warto dokupić, by weganizm stał się łatwiejszy?
Najczęściej tyjemy, gdy jemy zbyt rzadko i zbyt duże porcje naraz. Wygłodniali częściej rzucamy się na rzeczy tuczące, przetworzone, niezdrowe. Proste, prawda? A jak ta wiedza może pomóc w odchudzaniu?
Dieta w dnie moczanowej jest dość rygorystyczna. Wielu chorych słyszało nieraz, że trzeba zrezygnować z jedzenia mięsa, a o kieliszku wina nawet nie myśleć. Zniechęceni takim reżimem stawiają jedynie na leki.
Herbata matcha w knajpach jest składnikiem koktajli i wegańskich ciast. Coraz więcej sklepów ma ją w ofercie. Jest droższa od tradycyjnej zielonej herbaty. Czy warto ją kupować?
- Co roku robię powidła śliwkowe. Wnuczek je lubi, ale córka mówi, że to jedzenie bez żadnej wartości. Czy powidła mają jakieś witaminy? - pyta pani Irena.
Są składnikiem suplementów upiększających i modnych koktajli, coraz częściej można je też znaleźć w sklepach spożywczych, np. w postaci zielonego proszku. Czy takie wodorosty rzeczywiście są zdrowe?
"Znam już komosę i amarantus. A teraz obok nich stoi w sklepie canihua. Czym się różni od innych kasz? Ma jakieś szczególne właściwości?" - zapytała pani Katarzyna.
Przygotowując wielkanocne potrawy, symbolizujące odnowę, pamiętajmy, że tradycyjne przepisy warto odrobinę zmodyfikować, tak aby były i smaczne, i zdrowe.
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.