Film i jedzenie łączą wielkie emocje, które potrafią wzbudzać. Do tego potrawy były symbolami wykorzystywanymi w kinematografii już od czasów Charliego Chaplina. Współczesny świat, ku zdziwieniu socjologów, przeżywa niegasnący renesans tematyki...
Przez kuchnię Little Chefa przeszło już prawie 70 tysięcy dzieci. Niektórzy z tych, które brały udział w zajęciach 11 lat temu, dzisiaj są pracownikami. To właśnie tutaj dzieci uczą się rozpoznawać i nazywać smaki, przygotowywać potrawy, a przez to...
Gościnność to nie tylko szczera chęć ugoszczenia kogoś. Dla branży gastronomicznej to kręgosłup bez którego restauracje nie mają szansę, by konkurować na rynku. Mimo, że to jedzenie jest głównym powodem dla którego idziemy do restauracji, to wracamy...
Do napisania pierwszej powieści zachęcił ją syn, proponując udział w konkursie. Pomysł okazał się być strzałem w dziesiątkę, od tamtej pory Grażyna Jeromin-Gałuszka napisała jedenaście książek, obecnie pracuje nad dwunastą ? tym razem powieścią...
- Poczucie stabilizacji to coś bardzo przyjemnego. Czuję, że jestem w dobrym momencie, takim, który założyłam sobie już wcześniej. Prowadząc firmę razem z siostrą, decydujemy same za siebie w stu procentach, możemy być gdzie chcemy i robić to, co...
Wychowywała się w domu, w którym wszyscy lubili jeść. Mimo obowiązków przynajmniej raz dziennie całą rodziną zasiadali do wspólnego posiłku. I choć Małgosia Minta studiowała biologię molekularną, to z czasem miłość do jedzenia stała się jej...
Robert Zagożdżon, jeden z najbardziej znanych polskich przedsiębiorców, wartość biznesu, którym kieruje obecnie, to podobno ponad 100 mln euro. Zagożdżon jest jednocześnie coachem i pasjonatem rozwoju osobistego. W swoich przedsiębiorstwach...
"Trufla. Same dobre rzeczy" to książka kucharska, która chociaż powstawała przy użyciu współczesnej techniki, to duchem jest wytworem świata analogowego. Patrycja Dolecka składa nią hołd nie tylko tradycjom kulinarnym Polski, ale przede wszystkim...
- Wszystko zaczęło się od tego, że przyszedłem tu zjeść, ale lokal był zamknięty i na sprzedaż - mówi o początkach Wegemamy jej założyciel. Michał Kiciński, znany dotąd jako jeden z założycieli odnoszącej sukcesy na rynku gier komputerowych spółki...
Większość ludzi myśli, że kuchnia włoska jest prosta, fajna i szybka. A jak jest w rzeczywistości? Bartek Kieżun w najnowszym odcinku "Degustacji" przekonuje Agę Kozak, że gotowanie wcale nie jest trudne, ale rzeczywiście bywa czasochłonne. O...
Tom Kerridge to popularny w Wielkiej Brytanii mistrz kulinarny, który tuż przed 40. rokiem życia postanowił się rozprawić się z nadwagą. Ważył wówczas 190 kilogramów. Jak jednak schudnąć, jeśli nie tylko zawodowo jest się związanym z przygotowaniem...
- Mam wrażenie, że poszedłem wczoraj do pracy. Wyszedłem i... minęło 20 lat - mówi Wojciech Kozłowski, dyrektor generalny Baziółek. Jego firma zajmuje się produkowaniem ziół w doniczkach. Zaczynali, można powiedzieć, tradycyjnie - od sałaty,...
W tej książce nie można wybierać tego, co ma się powiedzieć. Nie można ukryć tego, co chciałoby się ukryć. Hibo Wardere opowiada o okrucieństwie, które trudno opisać słowami. Obrzezanie kobiet to bestialski akt przemocy. By zrozumieć i wyobrazić...
Dlaczego podróże? Antropolożka i archeolożka Anna Jaklewicz odpowiada wprost: "Jestem ofiarą programów Elżbiety Dzikowskiej i Tony'ego Halika, a z drugiej strony filmów o Indianie Jonesie". Czy można ją nazwać podróżniczką? Chyba tak, chociaż sama...
Dobre wino nie tylko smakuje, ale potrafi także idealnie podkreślać smak potraw. Tylko jak to odpowiednie wino dobrać? Gościem DeGustacji jest Monika Bielka-Vescovi, dyrektorka szkoły sommelierów, prezeska stowarzyszenia "Kobiety i wino" oraz...
Ponad 20 mam z niemowlakami protestowało w Warszawie przeciwko wycince drzew i ustawie lex Szyszko. W pierwszy dzień wiosny kobiety zebrały się w Parku Rydza-Śmigłego, aby w miejscu niedawnej wycinki zrobić sobie zdjęcie, a następnie przekazać je...
- Wyznaje zasadę, że można jeść wszystko, ale liczą się proporcję - mówi w rozmowie z Agą Kozak Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyk kliniczny i psychodietetyk, a prywatnie żona aktora Macieja Stuhra.Autorka popularnych poradników kulinarnych...
Copyright © Agora SA